Ako nećeš riješiti korupciju, osnuj povjerenstvo protiv korupcije

MA NEMOJTE, kakva je to "debata" o tome hoće li predsjednik Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa (ili kako god se ta smijurija zove) biti iz oporbe ili građanstva? Problem uopće nije u predsjedniku, nego u tome što kompletna praksa tog povjerenstva služi kao savršena potvrda poznate izreke Winstona Churchilla "Ako ne želiš riješiti problem, formiraj povjerenstvo".   

Ukratko, da ne zamaramo čitateljstvo. Sabor je izglesao promjenu Zakona o sprečavanju sukoba interesa u kojem je utvrdio kako predsjednik povjerenstva više neće biti član parlamentarne oporbe, nego neovisna osoba. SDP se bunio protiv zakona tvrdeći kako se time želi osnažiti korupcija i postavljati HDZ-ove poslušnike na mjesto predsjednika povjerenstva, a iz vladajuće koalicije branilo se zakon tvrdnjom kako se depolitiziranjem povjerenstva povećava neovisnost te institucije.

Oprostite, ali sasvim je svejedno tko će predsjedati jednom od najvećih besmislica na hrvatskoj političkoj sceni, problem je u tome što ta besmislica nema nikakvu drugu svrhu osim mazanja očiju javnosti. 

Verona i satovi

Vratimo se samo nakratko u prošlost i prisjetimo se Verone i afere sa satovima. Oba je puta premijer Sanader pozvan na odgovornost pred "moćnim" saborskim povjerenstvom, i oba je puta iz tih okršaja izašao nekažnjen. Prvi se puta, nakon Indexove objave veronskih muljaža, izvukao dopisom o privatno-službenoj prirodi putovanja, a drugi put halabukom o bundama zastupnica. Oba je puta povjerenstvom predsjedao SDP-ov Josip Leko. Sve da Sanader na čelo novog saziva tog povjerenstva stavi svog brata, teško da rezultati mogu biti gori.

Problem je u tome što ta farsa od institucije nema nikakav mehanizam za kažnjavanjem dužnosnika koji krše odredbe o sukobu interesa. "Sankcije" koje povjerenstvo iskazuje su jedna do tri tisuće kuna (tresite se, silnici!) za nepravilno ispunjavanje imovinske kartice s jedne i opomena i obustava isplate dijela neto plaće za kršenje odredbi o ponašanju s druge strane. U paketu s ovim uskraćivanjem plaće dolazi i obaveza javnog dužnosnika da objavi kako je u sukobu interesa. Samo što to javni dužnosnici ne rade, pa je novi zakon predvidio da će se objavljivanje u budućnosti vršiti na trošak proračuna, a dužnosniku naknadno ispostaviti račun. Ta odredba ujedno je i jedino poboljšanje na aktualnu verziju zakona. "Značajan" pomak, zaista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemoćno povjerenstvo

Takvo nemoćno, slabo, izubijano, obezglavljeno, smušeno, dezorijentirano povjerenstvo nije nikakva realna prijetnja bilo kojem dužnosniku koji krši Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Ono je u biti svedeno na instituciju koja će mlako provjeravati poklapa li se stvarna imovina dužnosnika s imovinskom karticom, ali nema nekih mogućnosti da tu zadaću adekvatno obavlja. Ono je tek malo smislenija institucija od mandatno-imunitetnog povjerenstva iz prošlog saziva Sabora u kojem smo imali vatrogasnog tehničara, stolara, zastupnika sa završenom gimnazijom i... (fanfare!) profesionalnu kuglačicu!

Leko se volio pozivati na to kako zadaća povjerenstva nije kažnjavati, nego ukazivati na sukob interesa. Hopla, to je jako bitna zadaća. Svi dobro znamo kako bitnu ulogu ukazivanje na greške ima u razvoju hrvatske demokracije. Kao kad je Index objavio slike Petra Čobankovića kako u tri ujutro poput ordinarne propalice lupa po poker-aparatu, nakon čega je Cho postao još popularniji, umjesto da istog trenutka odleti s mjesta ministra. Eto kako hrvatska javnost kažnjava nedolično ponašanje. 

Svima je jasno da je to povjerenstvo samo jedna velika dimna zavjesa koja služi da bi održala privid postojanja želje i volje za iskorjenjivanjem korupcije na državnoj razini. Pravi je problem u tome što ne postoji niti jedan mehanizam koji bi se sustavno borio s korupcijom i ponašanjem koje bi dužnosnike u normalnim zemljama stajalo posla, a u Hrvatskoj od njih stvara popularne likove. Zato nas, gospodo zastupnici, prestanite gnjaviti jalovim raspravama o tome tko će predsjedati tom dimnom zavjesom i počnite se baviti pravom borbom protiv korupcije.

Jovan Dragišić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara