Ako već propadamo, činimo to u tišini

Foto: Damjan Tadić / Cropix

IVO SANADER dugo je izbjegavao riječ "kriza". Nije bilo šanse da je izgovori, a  kad mu je jednom zamalo pobjegla preko usta, jedva se zaustavio. Vjerovao je da je kriza Bubimir i da se pojavljuje tek kad ju se triput spomene. Ona je na kraju ipak stigla, koliko god on šutio o njoj.

Nešto slično sada radi Jadranka Kosor. Ne želi govoriti o nezaposlenosti. Zavod za zapošljavanje sakrio je šokantnu brojku od 334 tisuće nezaposlenih. Ministar Đuro Popijač kaže da ne zna o kojoj se brojci točno radi. Relativizira te podatke i izvlači se na sivu ekonomiju. Vlada se poziva na neke druge metode obračuna koji umanjuju stopu nezaposlenosti u Hrvatskoj. Nabrajaju se zemlje u kojima je još gore. No koliko god oni šutjeli o tome, nezaposlenost je visoka. I još uvijek raste.

Komunisti ili nezaposleni, pitanje je sad

Šutnja, dakle, nije uvijek zlato. Iako bismo je zlatom platili samo da ne moramo slušati Dijanu Čuljak kako s Jadrankom Kosor razglaba o komunističkim zločinima na dan kad nas je opalila cifra od 334 tisuće ljudi na burzi. Ne treba Vlada šutjeti da bismo bili svjesni u kakvim smo govnima.

Dapače, što više šuti, to je panika veća. Kosor se obično zna hvaliti čak i statističkim greškama, poput onih 0,2 posto rasta BDP-a, ali kad šuti onda je jasno da nam se ne piše dobro.

Virtualna stvarnost

To se zove kreiranje stvarnosti: šuti o neugodnim istinama, pričaj o ugodnim neistinama. O tome kako nas jako vole u Europskoj uniji, kako je premijerka dobila "puno, puno pohvala" na govoru pred europskim Pučanima, kako imamo podršku za EU, kako nam još nije loše kako bi nam zapravo moglo biti i bla-bla i trć-truć.

A nezaposlenost? Tko zna, ako se ne spominje, možda se smanji. Možda oni koji su na burzi ne skuže da nemaju posao, a oni koji ga traže ne skuže da je konkurencija velika.

Toliko velika i tako alarmantna da je izazvala "hitnu reakciju" Nezavisnih hrvatskih sindikata. Oni su zabrinuti zbog "produbljivanja krize i izostanka učinkovitih mjera", ali i zbog činjenice da će od Hrvatske ostati "sjena i potrgano jedro koje svaki pa i najmanji povjetarac može vrtjeti kako mu se prohtije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je frka, napiši pismo

Uglavnom, sindikati su na nogama. Prekipjelo im je. Dosta im je neučinkovite Vlade. I što čine? Pišu otvoreno pismo Jadranki Kosor. Što traže? "Hitan sastanak premijerke i članova Vlade s predstavnicima sindikata i poslodavaca u cilju hitnog dogovora oko iznalaženja rješenja za pokretanje hrvatskog gospodarstva, rasta zaposlenosti i poboljšanja uvjeta života hrvatskih građana".

Sastanak kao prioritet

Eto, dotle je došlo. Čak do hitnog sastanka. Stanje je alarmantno, a "rastući problemi u gospodarstvu nameću takav sastanak kao prioritet svih prioriteta". Sastanak kao prioritet. Zvuči kao da je pismo pisala sama Kosor. Ili čak Sanader. Ono s "potrganim jedrom, sjenama i povjetarcem" u njegovu je stilu.

Kako bilo, vjerojatno samo u Hrvatskoj sindikati mogu Vladi prijetiti hitnim sastankom. I pod parolom "Dignimo guzice i sjednimo na stolice" boriti se protiv neučinkovite i štetne politike Vlade. Politike koja skriva uznemirujuće podatke od javnosti, frizira statistiku i maže oči komunističkim zločinima. Otvoreno pismo i hitan sastanak možda nisu jedini oblici sindikalne borbe, ali očito su - najradikalniji.

Kad padaš, ne diži buku

Podsjeća to na Sanaderovu najavu odlučnog obračuna s mafijom: "Više nećemo tolerirati organizirani kriminal ni mafijaška ubojstva". Pa je sazvao nekoliko sastanaka i napisao nekoliko već napisanih zakona. A onda sve zaboravio.

Tako će biti i ovom prilikom. Vlada će sakrivati istinu. Kosor će zatvarati oči pred provalijom. A sindikati će pisati pisma i prijetiti sastancima. Pa ako već padamo, bilo bi u redu da to činimo u tišini.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara