Akrilamid u hrani ipak ne izaziva rak

PRŽENA hrana poput čipsa ili pommes fritesa sadrži akrilamid koji može uzrokovati rak u životinja, ali njegova je razina preniska da bi kod ljudi povećala rizik obolijevanja od raka, objavili su znanstvenici.

Švedski znanstvenici izazvali su prošle godine paniku kad su u hrani bogatoj ugljikohidratima, uključujući kekse, neke vrste žitarica i kuhani krumpir, otkrili visoku razinu akrilamida, za koji su pretpostavili da uzrokuje rak u ljudi. Međutim, novo istraživanje znanstvenika s Harvardskog sveučilišta i švedskog instituta Karolinska pokazalo je da razine akrilamida nisu tako opasne kako se činilo.

´Javnost je bila zabrinuta zbog prvih rezultata istraživanja o akrilamidu u hrani´, kazala je dr. Lorelei Mucci. ´No, ovo istraživanje pokazuje da njegova razina u hrani nije dovoljno visoka da bi povećala rizik obolijevanja od raka.´

Akrilamid - bezbojan spoj koji se koristi u proizvodnji hrane, u laboratorijima i za pročišćavanje vode - proglašen je kancerogenim na temelju podataka iz istraživanja na životinjama. No, dr. Mucci tvrdi da su doze koje su dobivale životinje tijekom istraživanja nekoliko puta veće od onih kojima su izloženi ljudi.

´Naši podaci pokazuju da se doze akrilamida kojima su izloženi ljudi mogu uspješno izlučiti´, kazala je dr. Mucci čiju je studiju objavio British Journal of Cancer.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki i švedski znanstvenici proučavali su prehrambene navike 987 pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva, bubrega, rektuma ili mjehura, te 500 zdravih osoba, kako bi ustanovili može li razina akrilamida biti faktor u razvoju tih bolesti.

Dnevni unos akrilamida izračunali su na temelju podataka o unosu hrane sa srednjom i visokom razinom akrilamida, poput prženih krumpirića, kruha i keksa. Znanstvenici pretpostavljaju da akrilamid nastaje prženjem ili pečenjem hrane bogate škrobom poput krumpira, riže i žitarica.

Istraživači nisu otkrili vezu između akrilamida u hrani i rizika od raka mjehura ili bubrega, dok su visoke razine akrilamida povezane sa smanjenim rizikom za rak crijeva. Ipak, smanjeni rizik, upozoravaju znanstvenici, mogao bi biti posljedica i nekih drugih faktora.

´Znamo da akrilamid može uzrokovati rak u životinja, ali ovo istraživanje pokazuje da je razina u hrani preniska da bi utjecala na rizik od raka u ljudi ili da ga ljudsko tijelo na neki način može ´deaktivirati´´, zaključio je sir Paul Nurse, predsjednik centra za istraživanje raka Cancer Research UK.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara