Akvareli Beatrix Potter prodani na dražbi

DVA RANA akvarela britanske dječje spisateljice i ilustratorice Beatrix Potter prodana su na dražbi za ukupno više od 60.000 dolara u utorak u Londonu.

Snježni prizori na kojima zečići nose plavu i crvenu jaknu, nastali oko 1892. godine ali nikada objavljeni, vjerojatno su zamišljeni kao božićne čestitke.

Jedna slika, na kojoj dva zečića grade snjegovića, prodana je na dražbi u Bonhamsu u Ulici New Bond u središtu Londona za 34.000 dolara. Druga, koja prikazuje zečiće u grudanju, postigla je cijenu od 30.200 dolara. Obje je kupila trgovina knjigama Jonkers of Henley-Upon-Thames, koja se specijalizirala za djela B. Potter.

Autorica, koja je živjela u području Lake Districta, izmislila je lik Petera Rabbita u oslikanom pismu upućenom 1893. Noelu Mooreu, sinu svoje bivše guvernante, no tek je 1902. objavila svoju prvu knjigu o Peteru Rabbitu, javlja BBC.

Potter je 1893. pisala Noelu Mooreu, koji je bolovao od šarlaha, objašnjavajući kako ne zna što bi pisala te mu je zato ispričala priču o "četiri zečića čija su imena Flopsy, Mopsy, Cottontail i Peter...".

Sedam godina kasnije autorica je zaključila da bi priča mogla biti dobra dječja knjiga te je nakon godinu dana sama objavila knjigu, a tek je 1902. pronašla izdavača.

Idućih je 20 godina pisala omiljene priče za djecu u kojoj su likovi životinje.

Potter je pisala svoje priče u bilježnici, dodavala crteže likova u akvarelu i olovci te ih je takve darivala nekom dragom djetetu.

Posljednju je knjigu objavila 1913., a iste se godine udala u 47. godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara