AL JAZEERA: OTMIČARI OTETOG AMERIKANCA PRIJETE DA ĆE GA UBITI AKO SE NE PREKINE OPSADA FALLUJE

Televizijska postaja al Jazeera prikazala je u subotu navečer videosnimku američkog taoca, otetog u Iraku, odjevenog u civilnu odjeću čiji otmičari tvrde da će ga ubiti ako američka vojska ne prekine opsadu grada Falluje.

"Do sada smo se prema zarobljeniku odnosili u skladu s islamskim zakonom. Naš je jedini zahtjev da prekinete opsadu grada džamija (Falluje). Ako se to ne dogodi u idućih 12 sati (počevši od 18,00 sati po lokalnom vremenu u subotu) proći će gore od onih koji su ubijeni i spaljeni u Falluji", kazao je glas na arapskom na snimci koja je emitirana na al Jazeeeri.

Snimka prikazuje muškarca zapadnjačkog izgleda u 40-im godinama koji je predstavljen kao Thomas Hamill, američki državljanin. Snimka je napravljena ispod velike iračke zastave.

Prema al Jazeeri, Hamill je izjavio da radi za "privatnu tvrtku koje pomaže američkim vojnicima u njihovim vojnim operacijama". On je očito jedini preživjeli iz konvoja napadnutog na cesti između Bagdada i Falluje u petak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australska je televizija u petak prikazala snimku napada na konvoj na putu između Bagdada i Falluje, kao i muškarca koji je izjavio da je Amerikanac i da je otet nakon što je konvoj napadnut. Muškarac se predstavio kao Thomas Hamill.

U subotu ujutro skupina koja se sebe naziva "Brigade heroja mučenika šeika Ahmada Yassina" objavila je da je otela 30 stranaca i da će ih ubiti ako američke snage ne prekinu opsadu iračkog grada Falluje.

(Hina) xbis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara