Al Qaeda osnovana u Bosni?

BRITANSKI tjednik Spectator u svojoj opširnoj analizi iznosi stajališta da je suvremena Al Qaeda stvorena u Bosni i Hercegovini tijekom rata i da je bila instrument politike zapadnih ljevičara i liberalnih političara. Istu tezu potvrđuje i ugledni stručnjak za terorizam.

Kako prenose srpske Večernje novosti iz članka Brendona O´Neilla, mudžahedinski pokret svetih islamskih ratnika formiran je za vrijeme rata protiv Sovjetskog Saveza u Afganistanu, no prerastao je u globalnu terorističku mrežu krajem prošlog stoljeća.

Prema autoru članka, globalizacija terorističke mreže odvijala se uz podršku administracije američkog predsjednika Billa Clintona, neoliberalnih zapadnih političara i medija. Al Qaeda je u BiH postala oružano krilo zapadnih ljevičara i liberala.

Većinu islamskih terorista inspiriralo je upravo izvještavanje zapadnih medija o ratu između bosanskih muslimana i Srba koji se vodio u Bosni.

U ratu u Bosni sudjelovali su i mudžahedini, što je pridonijelo islamizaciji rata u Bosni. Mudžahedini su tajno dovođeni u Bosnu, dobivali su oružje kršeći rezolucije UN, dok je bosanska vojska bila Clintonov saveznik.

Kako piše Spectator, Amerika je dopustila da se u Bosni formiraju i mudžahedinski obrazovni i regrutni centri, a tome su razlog isti ciljevi  islamskih terorista i zapadnih ljevičara u Bosni.

Ti su razlozi dopustili islamskom terorizmu da se razvije i proširi Europom i na zapad i Al Qaeda je prema autoru članka tako postala globalna teroristička mreža.

Kako stoji u analizi, za ove tvrdnje navodno postoji i dokumentacija u arhivima Amerike i zapadnim zemljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evan Kohlman, savjetnik za terorizam američkog Ministarstva pravosuđa i FBI-a i jedan od najutjecajnijih analitičara terorizma je za Globus iznio svoje gledište o tome gdje je stvorena Al Qaeda.

U svojoj knjizi "Al Qaedin džihad u Europi", Kohlman tvrdi da je ključ za stvaranje islamističkih ćelija na Zapadu upravo na Balkanu i to u ratu u Bosni i Hercegovini.

On tvrdi da se Al Qaeda počela stvarati od 1992. godine, te da nije bilo rata u BiH, ne bi bilo niti širenja Al Qaede u Europi.

Evan Kohlman je upozorio i na to da je Hrvatska postala neprijateljem islamskih ekstremista i prije Amerike, a trenutak kojim se Hrvatska svrstala među neprijatelje terorističke organizacije je onaj kada je 1995. uhvatila Abu Talal Al Kasimija na putu prema BiH. On je bio vođa i prvi čovjek Gamma al Islamije u Europi.

Američki savjetnik za terorizam dodaje da su hrvatski borci u BiH ubili dva najvažnija mudžahedinska zapovjednika, Anwara Shaabana i Abu Hairith Al Libiya. Prema njemu Al Qaedini teroristi dugo pamte i nikome nikad ne opraštaju.

Broj terorista u Bosni Kohlman procjenjuje na nekoliko desetaka, ali upozorava da su iznimno opasni i moćni, dok ih u cijeloj Europi procjenjuje na nekoliko stotina ili čak tisuća terorista.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara