Al Qaida raspršena ali može još uvijek napadati

TERORISTIČKA mreža al Qaida vjerojatno stoji iza eksplozija koje su se u ponedjeljak navečer dogodile u Rijadu u Saudijskoj Arabiji, pokazujući da mreža Osama bin Ladena može još uvijek napadati Amerikance unatoč njihovim intenzivnim naporima da je unište, ocjenjuju američki stručnjaci.

Iako je još uvijek prerano ustvrditi da je koordinirane samoubilačke atentate izvela al Qaida, američki stručnjaci tvrde da operacija ima značajke ove terorističke mreže koju se smatra odgovornom za atentate na SAD izvedene 11. rujna 2001. godine.

"To mi govori da su dobro i živi. Neki su njihovi vođe uhvaćeni i veliki dio mreže se raspršio ali al Qaida živi", ocjenjuje Jane Harman iz Odbora za obavještajne službe.

"Ako su mogli izvesti ovakav napad u Saudijskoj Arabiji onda ga mogu izvesti bilo gdje u Europi ili Americi", dodala je istaknuvši kako ipak ne posjeduje dokaze da je to djelo al Qaide.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, jedan je viši američki dužnosnik ocijenio da je napad u Rijadu mogla izvesti i neka druga teroristička skupina.

"Mislim da je nakon naše invazije na Irak razina bijesa među Arapima tako visoka da nije potreban bin Laden, postoji dosta terorističkih vođa u regiji", kazao je neimenovani dužnosnik.

"Bin Laden možda stoji iza ovoga, ali ako je i mrtav to se također moglo dogoditi", dodao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara