Albanija Hrvatskoj plaća 5,5 milijuna dolara zbog klirinškog duga

Tekst: Z.J.
Foto: Ilustracija

"UKUPNI dug kojega će Albanija morati platiti Hrvatskoj na ime klirinškog duga iznosi 5,5 milijuna dolara", izvijestio je Zdravko Rogić, predstavnik Republike Hrvatske u Odboru država sljednica bivše SFRJ za raspodjelu financijske imovine i dugova bivše SFRJ. Predstavnici albanske vlade i država sljednica SFRJ utvrdili su na pregovorima u Tirani da je ukupan dug Albanije 20,77 milijuna dolara. Pregovori su završeni potpisivanjem zajedničkog usklađenog zapisnika koji utvrđuje visinu duga i raspodjelu na zemlje sljednice.

"Kao što je poznato, udjel Republike Hrvatske u financijskoj imovini i dugovima SFRJ, prema odredbama Ugovara o sukcesiji potpisanog 29. lipnja 2001. u Beču jest 23 posto. Dio glavnice i kamata ukupnog albanskog duga koji će pripasti Republici Hrvatskoj iznosi oko 5,5 milijuna američkih dolara", izvijestio je Rogić.

Također, hrvatski predstavnik je istakao da je dogovoreno da će do kraja listopada biti potpisan multilateralni memorandum o reguliranju klirinškog duga Albanije prema državama sljednicama bivše Jugoslavije. Nakon potpisivanja memoranduma svaka će država sljednica bivše SFRJ potpisati bilateralni ugovor s Republikom Albanijom o modalitetima otplate duga. Albanska je strana izrazila spremnost da s otplatom otpočne već prije kraja ove godine, prenosi Poslovni dnevnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara