Albanija, Makedonija i Hrvatska nadaju se ulasku u NATO na sljedećem summitu

Albanija, Makedonija i Hrvatska nadaju se da će već na sljedećem susretu na vrhu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) dobiti pozivnicu za ulazak u tu organizaciju, izjavio je u ponedjeljak šef albanske diplomacije Kastriot Islami po završetku prvog dana sastanka visokih dužnosnika tih triju zemalja u Tirani.

"Nadamo se da će naše zemlje na sljedećem NATO-ovu summitu dobiti pozivnicu za članstvo u Savezu", kazao je Islami govoreći uime triju država čiji su se predstavnici okupili u Tirani u prigodi obilježavanja obljetnice potpisivanja Jadranske povelje.

Albanija, Makedonija i Hrvatska potpisale su u svibnju 2003. sa Sjedinjenim Državama "Jadransku povelju" koja treba olakšati integraciju tih triju balkanskih zemalja u NATO. Povelja koju su potpisali tadašnji šef američke diplomacije Colin Powell i ministri vanjskih poslova triju država obvezuje Washington da im pomogne u naporima na približavanju NATO-u.

Točan nadnevak održavanja susreta na vrhu Saveza još nije poznat, a to bi moglo biti 2006. ili 2007 godine.

Hrvatsku na skupu u Tirani zastupaju potpredsjednik vlade Damir Polančec, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević, hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica i nacionalni kordinator za NATO Pjer Šimunović.

(Hina) xvrad ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara