Albanija se predomislila glede ustavnog imena Makedonije

ALBANIJA će i dalje Makedoniju nazivati privremenim imenom bivša jugoslavenska republika, kako se naziva u Ujedinjenim narodima i u Europskoj uniji, odlučila je albanska vlada, piše u srijedu skopski list Vreme.

Taj potez vlade u Tirani slijedio je nakon oštre reakcije Grčke poslije najave albanskog predsjednika Alfreda Moisiua na nedavnom neformalnom susretu s predsjednikom Makedonije Brankom Crvenkovskim da će poslije Washingtona uskoro i Albanija službeno priznati Makedoniju pod ustavnim imenom.

Prema pisanju medija u Albaniji, kako prenosi list, Tirana se predomislila zbog snažnog pritiska Atene i njezine prijetnje da će protjerati 650 tisuća albanskih imigranata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon američkog priznanja ustavnog imena Makedonije, Grčka je razvila široku diplomatsku aktivnost zahtijevajući od SAD da povuku svoju odluku. Grčka naime tvrdi da će potez SAD-a destabilizirati regiju, uz obrazloženje da jedino ona ima ekskluzivno pravo na ime Makedonija.

Na grčku reakciju američki predsjednik Georg Bush uputio je pismo službenoj Ateni u kojem navodi da je odluka o priznavanju ustavnog imena bila način da se osujeti nedavno održan referendum u Makedoniji o teritorijalnoj podjeli, te da će SAD poštivati ime koje bude dogovoreno u UN-u. Prema pisanju grčkih medija, pregovori između predstavnika Makedonije i Grčke uz pomoć posrednika trebali bi uskoro početi.

Makedoniju su pod ustavnim imenom do sada priznale 102 zemlje među kojima Rusija, Kina i nedavno Sjedinjene Američke Države, odnosno tri od ukupno pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara