Alkohol predstavlja istu opasnost zdravlju kao i nikotin

Alkohol je kao uzrok smrti i invaliditeta jednako opasan kao cigarete i visoki krvni pritisak, tvrdi profesor Robin Room sa sveučilišta u Stockhomu. L

"Alkohol je u ukupnom postotku zastupljen sa 4 posto kao uzrok smrti u svijetu, što je skoro jednako kao cigarete (4,1 posto) i visoki krvni pritisak (4,4 posto)", izjavio je on za Reuters.

"Alkoholizam je bitan zdravstveni problem u svijetu. To je poseban problem kako u razvijenim tako i u nerazvijenim zemljama", dodao je Room.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je zajedno sa svojim kolegama u časopisu Lancet objavio da alkoholizam ne izaziva teškoće samo ljudima koji su ovisnici o alkoholu već i njihovim bližnjima, povećavajući rizik od nasilja i ozljeda. Broj smrti zbog pušenja veći je kod starije populacije dok alkohol pogađa i mlađe uzraste.

Jedan od načina smanjenja opasnosti od alkohola je povećavanje cijena alkoholnih pića, naglasio je Room. Jedno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da bi se povećanjem cijena pića smanjila ovisnost od alkohola za 28,8 posto kod muškaraca i 37,4 posto kod žena.

(Hina) xsb ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara