Allawi: Možda i 500 tijela u novoj masovnoj grobnici

Masovna grobnica pronađena u Iraku blizu grada Sulaimaniya u iračkom Kurdistanu mogla bi skrivati i do 500 mrtvih tijela, kazao je u utorak premijer Iyad Allawi obraćajući se Iračkom nacionalnom vijeću. L

Dokazi prikupljeni iz masovnih grobnica pronađenih u Iraku bit će u središtu sudskog postupka protiv bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i njegovih pomagača, optuženih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tijekom desetljeća na vlasti.

Allawi je najavio da će idućeg tjedna početi suđenje nekima od bliskih suradnika Sadama Huseina.

Sadam je krajem 80-ih godina izveo veliku vojnu ofenzivu protiv Kurda, a njegove se se snage 1988. godine koristile bojnim plinom u kurdskome selu Halabja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Allawi je objavio i da je u ponedjeljak uhićen Izzedine al-Majid, još jedan od bivših visokih suradnika Sadama Huseina, kojemu će se također suditi.

Još uvijek nije utvrđen datum suđenja samome Sadamu koji se u sudnici pojavio u srpnju ove godine kada mu je pročitana optužnica.

U ponedjeljak se napunila godina dana od uhićenja Sadama Huseina kojega su pronašle američke sange nakon što je on osam mjeseci bio u bijegu.

(Hina) xrt ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara