Alternativno izvješće o Poglavlju 23: Hrvatska je utvrda cenzure i korupcije

Foto: AFP (Arhiva)

PARALELNO s dokumentom koji u Bruxelles šalje vlada Jadranke Kosor, vlastito izvješće o hrvatskom napretku vezanom uz ispunjenje mjerila za zatvaranje poglavlja 23 sastavilo je i Partnerstvo za društveni razvoj (PSD). Munir Podumljak je europskim institucijama poslao dopis u kojem ističe probleme unutar pravosuđa, kao i narušavanje medijskih sloboda, ali i kritizira antikorupcijske napore kojima se Kosor toliko ponosi.

PSD tako ističe da "tzv. antikorupcijske reforme nisu utemeljene na principu pravde", odnosno da hrvatske vlasti ne jamče jednakost svakog građana pred zakonom. Glavni preduvjeti za učinkovitu borbu protiv korupcije nisu ispunjeni, smatra PSD, zbog nedostatka političkog integriteta i integriteta javne uprave.

"Reforma pravosuđa, kao i razvoj ljudskih potencijala unutar sektora pravosuđa, postoji samo na papiru", navodi u svom izvještaju PSD elaborirajući ovu tvrdnju nedavnim primjerom netransparentnim imenovanjem 57 sudaca. "Opći rezultat reforme pravosuđa nije promijenio način na koji se obavljaju poslovi na sudovima. Broj slučajeva je ostao velik, na raspodjelu slučajeva se i dalje može politički ili nekako drukčije utjecati, i kako je napomenuto od strane novinara koji prate temu, pravda u novom sustavu će biti dostupna samo bogatima, moćnima i onima koji su uz njih povezani", tvrdi PSD.

Vlast ojačava kontrolu nad policijom

Podumljakova organizacija nadalje ističe kako je isti problem vidljiv i u najavljenoj reformi koja bi trebala depolitizirati policiju, a koja "pokazuje namjeru trenutne vlasti da ojača kontrolu nad policijskim aparatom putem netransparentnih procedura imenovanja", što bi ministru unutarnjih poslova dalo potpunu kontrolu. Također, ističe se da i dalje postoje brojne rupe u Zakonu o pravu na pristup informacijama, u čijim izmjenama nisu u obzir uzeti konstruktivni prijedlozi institucija civilnog društva poput GONG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zakon o pravu na pristup informacijama još uvijek ne poštuju mnogi, a istraživanja PSD-a pokazuju da Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo uprave kao i mnoge lokalne vlasti, u potpunosti ignoriraju zakon, posebice kada se radi o informacijama o ljudskim resursima, procedurama imenovanja, javne nabave, proračuna, koncesija i upravljanja javnim vlasništvom", stoji u izvješću.

"Na HRT-u je zabranjeno govoriti o svemu pa i o tome da je zabranjeno govoriti"

Jedan od najvećih problema suvremenog hrvatskog društva je situacija u medijima. Nezavisni novinari su, ističe PSD, pod ozbiljnim pritiskom politike, a veći dio medijskog prostora kontroliraju organizacije koje prolaze nekažnjeno čak i kada kartelski dogovaraju formiranje cijena svojih tiskovina. Novinari su izloženi učestalim prijetnjama, a cenzura je, tvrdi PSD, na najgorem stupnju u novijoj povijesti Hrvatske. PSD je posebno zabrinut zbog situacije na HRT-u, koju najbolje opisuje citirana rečenica urednice emisije Hrvatska uživo Lele Knežević: "Na HRT-u je zabranjeno govoriti o svemu pa i o tome da je zabranjeno govoriti".

Pun rupa je, tvrdi PSD, i novi Zakon o suzbijanju sukoba interesa, s obzirom da će Povjerenstvo koje bi ga trebalo provoditi opet po svom ukusu sastavljati vladajuća partija. Također, "poništavanje pravnih akata proizašlih pod sukobom interesa te otklanjanje ili plaćanje štete nastale sukobom interesa još uvijek nisu unutar zakona, na taj način ostavljajući zakon u svom značenju i biti jednakim kao i zakon koji se mijenjao".

Sve treba mijenjati

"Bez izmjena postojećih normi, pravosuđe i policija će nastaviti preferencijalno odlučivati tko će – a tko neće – pasti pod pravorijek zakona, ostavljajući imena poput ministara Kalmete, Milinovića i Karamarka, kao i gradonačelnika Bandića, izvan opsega bilo kakvih istraga, unatoč činjenici da su javne optužbe i prigovori vezani uz njihovo ponašanje već izrečene", ističe PSD.

Partnerstvo za društveni razvoj u svom izvješću navodi i preporuke za ostvarivanje napretka u sferi pravosuđa i ljudskih prava. Traži se tako poništavanje svih nedavnih imenovanja pravosuđu koje su provedena mimo zakona kao i nove javne rasprave o Zakonu o policiji i Zakonu o pravu na pristup informacijama. Potrebne su i dodatne prilagodbe Zakona o javnoj nabavi i Zakona o suzbijanju sukoba interesa, a posebno aktivno treba raditi na osiguravanju slobode govora i slobode medija. PSD tako ističe potrebu da se vlast obračuna s cenzurom u javnim medijima koja "je korupcija sama po sebi i ne smije se ignorirati". Javni službenici koji su krivi za cenzuru bi trebali dobiti zabranu obnašanja javnih dužnosti ili zapošljavanja u državnoj administraciji, odnosno javnom sektoru, zahtjeva PSD.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara