Alzheimerova bolest povezana sa sanjarenjem

ALZHEIMEROVA bolest mogla bi biti povezana s poremećajem u dijelu mozga koji potiče sanjarenje, tvrde američki znanstvenici.

Aktivnost u tom dijelu mozga obično se smanjuje ili prestaje kad se netko usredotoči na ono što u tom trenutku radi. No, znanstvenici sa sveučilišta Washington u St. Louisu otkrili su proučavajući snimke mozga da se kod osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti to možda i ne događa.

Njihova studija objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences mogla bi potaknuti razvoj novih dijagnostičkih testova.

Neki dijelovi mozga vrlo su aktivni u mladih osoba sklonih sanjarenju, ali kad moraju nešto napraviti, aktivnost u tom dijelu mozga prestaje. Istraživači su otkrili da aktivnost u tim dijelovima mozga u starijih osoba više nije tako naglašena.

No, kad se osobe oboljele od Alzheimerove bolesti moraju koncentrirati, aktivnost u tim dijelovima mozga počinje se pojačavati, umjesto da se smanjuje.

Istraživači pretpostavljaju da je to posljedica Alzheimerove bolesti, odnosno da je možda posrijedi "pokušaj kompenzacije problema s pamćenjem koji se javljaju u oboljelih od te bolesti".

Poznato je da naš mozak može smanjiti aktivnost u jednom dijelu mozga kako bi je pojačao na onim mjestima koja u tom trenutku moraju obaviti zahtjevniju zadaću. Poremećaj te sposobnosti povezan je s drugim neurološkim bolestima poput shizofrenije i amnezije.

Osim toga, znanstvenici pronalaze sve više dokaza koji potvrđuju postojanje mreže međusobno povezanih područja odgovorne za rutinske, pasivne mentalne procese.

Ovo istraživanje pokazuje da bi Alzheimerova bolest mogla biti povezana s poremećajima u uključivanju te mreže.(Hina) dgk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara