Američka bespilotna letjelica ubila četvoricu talibana u Pakistanu

Tekst: J.D.
Foto: AFP


NAPAD američke bespilotne letjelice usmrtio je četvoricu talibana na sjeveru Pakistana, javio je medijima izvor iz obavještajnih krugova.

Neodređen broj drugih militanata ranjen je u napadu koji se dogodio u Sjevernom Waziristanu, dok su posmrtni ostaci ubijenih boraca bili previše unakaženi da bi ih se moglo identificirati.

SAD je jedina zemlja u regiji koja ima tehničku sposobnost lansiranja bespilotnih letjelica. Amerikanci u pravilu ne daju komentare o takvim napadima, koji su u zadnje vrijeme zaoštrili odnose SAD-a i Pakistana.

Letjelica ubila vođu

Budući da je cijela provincija Waziristan pod talibanskom kontrolom, jedina prijetnja talibanima su upravo te bespilotne letjelice. No, one znaju biti iznimno opasne po militante. Prošli je mjesec jedan takav napad ubio Baitullaha Mehsuda, vođu pakistanskih talibana. Ubrzo nakon njegove smrti izabran je novi vođa.

Pakistanska vojska se na sjeveru zemlje sukobljava s talibanima, ali je Waziristan još uvijek najsnažnije uporište pobunjenika. Bivši pakistanski predsjednik Pervez Musharraf sklopio je primirje s talibanima u Waziristanu, nakon čega je regija potpuno izmakla kontroli centralne države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara