Američka podmornica udarila u greben kod Caprere

AMERIČKA podmornica na nuklearni pogon USS Hartford udarila je u greben kod otoka Caprera, nedaleko od američke baze Maddalena kod Sardinije, javljaju talijanski mediji.

Talijanski ogranci ekoloških organizacija Greenpeace i WWF zatražili su danas, posebnim zajedničkim priopćenjem upućenim svim novinskim agencijama i novinarima, hitno ispitivanje radioaktivnosti do koje je moglo doći udarom podmornice u greben. Nezgoda se dogodila prije 20 dana, ali je o njoj talijanska javnost doznala tek sada nakon što je objavljeno da su kažnjeni američki časnici s podmornice USS Hardford.

"Talijanska vlada ima pravo znati sve što se odnosi na sigurnost za vlastiti teritorij", rekao je talijanski ministar okoliša Altero Matteoli, nakon što je vijest doznao iz medija. "Mogu shvatiti da je Amerikancima bilo neugodno, ali prešutjeti informaciju nije pravedno", rekao je Matteoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Matteoli je odmah zatražio ispitivanje radioaktivnosti u moru i zraku, a ekološke organizacije traže danas potpunu informaciju o cijelom događaju i njegovim posljedicama.

USS Hartford (SSN 768) je podmornica na nuklearni pogon klase Los Angeles a u sastav američke ratne mornarice uvedena je 1994. godine. Podmornica je naoružana torpedima i raketama Harpoon i Tomahawk a ima oko 130 članova posade.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara