Američka savezna država Virginia pod ucjenom hakera

Američka savezna država Virginia pod ucjenom hakera

AMERIČKA savezna država Virginia objavila je da neće pristati na 10 milijuna dolara tešku ucjenu hakera koji su prošlog tjedna provalili u zdravstvenu bazu podataka i ukrali podatke o osam milijuna pacijenata.

Bazu podataka koriste liječnici i ljekarne da bi pratili izdavanje lijekova i pokušali smanjiti broj krađa, povreda procedure i ilegalnih prodaja popularnih lijekova koji se izdaju na recept.

I virdžinijska policija i FBI istražuju slučaj, a guverner savezne države rekao je kako se radi o zločinu "koji će se tretirati kao zločin". Virginija neće platiti zatraženih 10 milijuna dolara, nego će se pouzdati u istragu FBI-a koja treba pronaći i izvesti pred pravdu ljude odgovorne za upad u sustav.

Elektronski kriminal u porastu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Virginijski Odjel zdravstvenih radnika je od upada u sustav prošlog tjedna ugasio svoju računalnu mrežu, i napravio back-up svih podataka. Odjel je uvjerio javnost putem izjave kako radi sve da bi operacije ubuduće mogle teći sigurno.

Elektronski kriminal je u porastu u SAD-u, a u zadnje su se vrijeme hakeri namjerili na krađu brojeva socijalnog osiguranja i drugih podataka preko kojih se može ukrasti identitet ljudi.

Uz domaći kriminal, zabrinutost je sve jača zbog hakerskih grupa koje bi za potrebe drugih zemalja, prvenstveno Rusije i Kine, mogli krasti podatke. Nedavno je otkriveno kako su planovi Pentagona za izgradnju borbenog zrakoplova F-35 pune dvije godine bili metom hakerskih napada, te kako su hakeri ukrali neke od bitnih podataka o tom zrakoplovu.

F.M.
Foto: virginia.gov
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara