Američke nuklearne elektrane sigurne pred napadima

Američke nuklearne elektrane sigurne pred napadima
NAJNOVIJE znanstveno istraživanje utvrdilo je da bi američke nuklearne elektrane izdržale udar putničkog zrakoplova punog goriva u eventualnom terorističkom napadu, piše u četvrtak The Washington Post.

The Washington Post, međutim, navodi mišljenje kritičara koji tvrde da je studija koju je sačinio Istraživački institut za električnu energiju samo trebala dokazati već unaprijed zadan zaključak da su 103 američke nuklearne elektrane sigurne pred terorističkim napadima.

Povjerenje u sigurnost temelji se na činjenici da elektrane imaju debele betonske zidove ojačane čelikom, napravljene tako da mogu izdržati snažne potrese, jak tlak i orkanske vjetrove, piše u studiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje je ispitivalo što bi se dogodilo kada bi veliki zrakoplov poput Boeinga 767 pun goriva udario brzinom od 350 milja na sat u dio elektrane gdje je smješten nuklearni reaktor.

Kritičari drže da bi elektrana pretrpjela teža oštećenja ako bi brzina zrakoplova bila oko 600 milja na sat kao pri udaru u Svjetski trgovački centar i upozoravaju da studija nije razmotrila posljedice udara dva ili više zrakoplova, piše The Washington Post.

List navodi mišljenje predsjednika Instituta za nuklearnu kontrolu Edwina Lymana da je najveća opasnost pri eventualnom udaru zrakoplova da tijelo motora prodre do reaktora kroz više od metra debeo armiranobetonski zid i njegov skoro metar debeo omotač što bi dovelo do ispuštanja radioaktivnih tvari.

Među najriskantnijim nuklearnim elektranama u takvom slučaju je ona u Peekskillu u državi New York gdje u krugu od 80 kilometara živi 20 milijuna ljudi, a unutar 16 kilometara 300.000.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara