AMERIČKE PRIJETNJE BOJKOTOM FRANCUSKIH PROIZVODAPARIZ, 30. ožujka (Hina) - Sve češće prijetnje američkog bojkota francuskih proizvoda, uslijed "francuske izdaje", ne izazivaju preveliku zabrinutost francuske javnosti i poslovnih krugova koji znaju da je isprepletenost prekoatlantskih trgovinskih odnosa tolika da bi posljedice osjetila i sama američka privreda.L

Val frankofobije koji je zapljusnuo američke obale dobiva nov oblik sa zahtjevima da "trećerazredna nacija" plati za svoju "izdaju", i to na način koji će je "najviše zaboljeti, iz svog novčanika", kako je to rekao Peter King, republikanski zastupnik iz New Yorka i ujedno pročelnik savjetničkog tima u Pentagonu.

Još u siječnju ove godine predvodnici "domoljubnog bojkota" prešli su u akciju, ali izbacivanje francuskih sireva s polica pojedinih robnih kuća, prolijevanje poneke boce "Chateau Margot" i "Dom Perignon" u kanalizaciju ili razbijanje bočica parfema Chanel 5 nije uplašilo Francuze koji znaju da te i slične 'must' proizvode Amerikanci ne kupuju iz želje da udovolje Francuzima, već zato što se ne žele odreći tih statusnih simbola i što u njima uživaju.

Hoće li Amerika upotrebiti i druga oružja iz arsenala protekcionističkih mjera - pitanje je koje ponajviše zaokuplja francuske privrednike, koji po prirodi svoga posla nemaju mnogo sluha za "golističke naglaske" u vanjskoj politici.

Ni tu, kako ističu pojedini ekonomski analitičari, nema razloga za strah, jer američka i francuska gospodarstva su tijesno isprepletena te se podastire podatak kako su francuske tvrtke osnovale čak 2.152 podružnice u Americi, od kojih samo njih prvih 100 zapošljava 440 tisuća radnika.

Kad je ovih dana republikanski zastupnik iz New Jerseya James Saxton pozvao američke tvrtke, primjerice Boeing i McDonnell, da bojkotiraju ovogodišnji Aeronautički salon u Bourgetu, dobio je oštar prigovor američkih industrijalaca: "Ako ne odemo tamo, izgubit ćemo tržište".

Osim toga, Amerika je drugi investitor u Francuskoj, sa zalihom kapitala od 118 milijardi eura u 2001. godini, ne računajući još desetke milijardi eura kalifornijskih "mirovinskih fondova" što su plasirane u akcije Michelina ili Renaulta.

Amerika, koja živi dobrano iznad svojih mogućnosti, njezin je trgovinski deficit prošle godine dostigao rekordan iznos od 440 milijardi dolara, uvelike je ovisna o vanjskom svijetu pa bi se pokretanje mjera bojkota protiv četvrtog svjetskog izvoznika moglo u tim uvjetima pokazati protivno samim američkim interesima.

Francuska može računati i na podršku Svjetske trgovinske organizacije koja predviđa protumjere, ali - i poglavito - Europske unije koja svakoga dana bilježi milijardu dolara robne i dvaput toliko financijske razmjene u odnosima sa SAD.

Michael Ledeen, američki analitičar, član American Enterprise Institute, utjecajnog washingtonskog 'think tanka', ocjenjuje: "Nemoguće će biti zaliječiti ranu u odnosima između Francuske i Sjedinjenih Država dokle god Chirac bude na vlasti".

Ako se isključi utjecaj nadnaravnih sila, francuski bi predsjednik trebao ostati u Elizejskoj palači sve do svibnja 2007. dok američkog predsjednika čekaju izbori već iduće godine.

U međuvremenu, kako naglašava francuski tisak, Bush junior bi trebao dobiti drugi rat u Zaljevu, što samo po sebi, kako je pokazao i primjer Busha seniora, nije nikakvo jamstvo reizbora.

(Hina) fcet rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara