Američke snage granatirale područje oko Tikrita

Američke snage granatirale područje oko Tikrita
AMERIČKI su vojnici tijekom noći gađali područje oko rodnoga grada bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina Tikrita, u sklopu akcije usmjerene protiv iračkih gerilaca, nakon što je u nedjelju na arapskoj televiziji emitirana audiosnimka navodnog Sadamovog govora u kojemu svoje sugrađane poziva na otpor okupacijskim snagama.

Audio-snimka glasa koji bi mogao pripadati bivšem iračkom diktatoru, emitirana je nakon pogibije 17 američkih vojnika u sudaru i rušenju dvaju helikoptera iznad Mosula, a u odvojenom incidentu u istome gradu ozlijeđeno je još pet američkih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suočen sa sve većim brojem napadnutih i poginulih američkih vojnika u gerilskim napadima u Iraku, Washington pokušava ubrzati proces prijenosa vlasti na Iračane, nadajući se da će se neprijateljsko raspoloženje prema njima ublažiti.

Prema izmijenjenoj političkoj strategiji Washingtona Iračani bi mogli dobiti suverenitet i prije donošenja nacrta novog ustava i održavanja demokratskih izbora.

U nedjelju navečer Bagdad je potreslo nekoliko eksplozija. Nema izvješća o poginulima ili ozlijeđenima, a dužnosnici smatraju da su napade granatama i raketama ponovno izveli irački gerilci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara