Američke snage potpisale prekid vatre s iranskim teroristima

Američke snage potpisale prekid vatre s iranskim teroristima
AMERIČKE snage u Iraku potpisale su prekid vatre s iranskom oporbenom skupinom koju Sjedinjene Države smatraju terorističkom, i očekuju da se uskoro preda, piše The New York Times.

List piše da prema sporazumu od 15. travnja koji je Središnje zapovjedništvo potvrdilo jučer, američke snage neće uništavati opremu skupine i njezine logore u Iraku, niti će poduzimati neprijateljstva prema iranskim oporbenim snagama koje pokriva sporazum.

Zauzvrat se skupina, Narodni mujahedeeni, kojoj će za sada biti dopušteno da zadrži oružje, obvezala da ne napada američke snage, ne uništava imovinu i stavi topništvo i protuzračne topove u neprijeteći položaj.

List piše da je sporazum prvi takve vrsti između američke vojske i jedne terorističke organizacije koji potiče pitanje dosljednosti s kojom administracija predsjednika Busha namjerava primijeniti svoju svjetsku protuterostičku politiku.

Ova iranska skupina broji prema procjenama 10.000 ljudi, vodi je žena, a poznata je po vezama s al Qaedom. Njezini pripadnici su ubili nekoliko pripadnika američkog vojnog osoblja i civila tijekom 1970-tih, a podržala je i okupaciju američkog veleposlanstva u Teheranu 1979., piše The New York Times.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvela je desetine bomabških napada na iranske vojne i vladine ciljeve, a ubijala je i civile.

State Department ju je stavio na popis terorističkih organizacija 1979.(Hina) sl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara