Američke znanstvenice još uvijek trpe predrasude

ŽENE koje žele postati znanstvenice suočene su s predrasudama, neprijateljstvom i manjkom uvažavanja koji im ne dopuštaju da idu naprijed.

Te zapreke u isto vrijeme odvraćaju žene od znanstvene karijere, a one koje žele uspjeti sprječavaju da to ostvare, prenosi znanstveni časopis Science.

"Još uvijek postoji puno spletki i neprijateljstava prema ženama", rekla je Jo Handelsman, profesorica sa Sveučilišta Wisconsin-Medison.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neke od tih metoda su očita kažnjiva djela, no većina ih se provodi na vrlo prepreden način. Zbog toga se žene osjećaju podcijenjene i nedovoljno uvažavane", dodala je Handelsman.

Njezin istraživački tim utvrdio je kako "nema uvjerljivih dokaza da je zastupljenost žena u znanosti ograničena njihovim prirodnim sposobnostima".

Navodeći rezultate istraživanja, stručnjaci kažu kako se samo znanstvenice žale na "neprijateljstvo kolega i hladnu atmosferu u sveučilišnim kampusima", a muškarci to uopće ne spominju.

Čak i one osobe koje misle da nisu žrtve predrasuda to zapravo jesu samo što toga nisu svjesne, zaključuje Handelsman i dodaje kako sama sveučilišta znatno otežavaju ženama da usklade svoj profesionalni i obiteljski život.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara