Američki biskup tvrdi da je bio žrtva svećenika pedofila

Američki biskup tvrdi da je bio žrtva svećenika pedofila

POSLJEDNJIH su godina katoličku Crkvu u SAD više nego u nekim drugim dijelovima svijeta pogodile afere sa seksualnim zlostavljanjem djece. Serija skandala je stvorila široko rasprostranjeno mišljenje kako je pedofiliju, te zataškavanje i druge oblike korupcije koji s njime idu ruku pod ruku, nemoguće razlučiti od te, nekoć ugledne, institucije.

Sve veće ogorčenje javnosti je, između ostalog, počelo Crkvu udarati po džepu, odnosno neke dijeceze su se našle suočene sa stečajem zbog nemogućnosti plaćanja basnoslovnih sudskih odšteta žrtvama svećeničkog zlostavljanja.

Ugledu Crkve će, barem privremeno, pomoći primjer Thomasa Gumbletona, 75-godišnjeg detroitskog pomoćnog biskupa, koji je imao osobnih razloga stati na stranu žrtava seksualnog zlostavljanja.

Gumbleton je u izjavi za "Washington Post" izjavio kako je kako 15-godišnji učenik sjemeništa u Detroitu bio predmetom "neprimjerenih dodira" od strane jednog svećenika. Prema Gumbletonovim navodima, on i drugi dječaci su bili pozivani da provode vrijeme u svećenikovoj kolibi preko vikenda, gdje bi naizgled prijateljsko hrvanje eskaliralo u seksualno zlostavljanje.

Gumbleton tvrdi kako je zlostavljač sada mrtav, da mu je "oprostio", a da nikome, pa ni svojim roditeljima, dosada nije iznio ove detalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ta su ga iskustva učinila izuzetno osjetljivim na kritike koje Crkvi upućuje javnost. Barbara Blaine, jedna od čelnica organizacije koja okuplja žrtve svećeničke pedofilije, tvrdi da je Gumbleton odlučan u tome da djecu zaštiti od onoga što je sam iskusio.

U tu svrhu je bio spreman suprotstaviti se čak i ostalim biskupima. Za to je povod bio novi zakonski prijedlog države Ohio, koji će ukinuti zastaru u slučajevima seksualnog zlostavljanja, odnosno žrtvama omogućiti da podnose tužbe za naknade štete u slučajevima starijim od 35 godina.

Dok su se biskupi izjasnili protiv zakona, držeći ga protuustavnim, Gumbleton ga je podržao te u tu svrhu organizirao konferenciju za tisak pred vratima državne skupštine. O prijedlogu se trenutno raspravlja u donjem domu, dok ga je državni senat već podržao, i to jednoglasno.

Vjeruje se da je Gumbletonova izjava prvi slučaj u američkoj povijesti da jedan biskup priznaje kako je u mladosti bio žrtvom svećenika-zlostavljača.

(D.A.)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara