Američki gay vojnici tuže državu i traže iste bračne beneficije koje imaju i hetero vojnici

Američki gay vojnici tuže državu i traže iste bračne beneficije koje imaju i hetero vojnici

Foto: AFP

SKUPINA aktivnih i umirovljenih američkih vojnika, koji se nalaze u istospolnim brakovima, danas je tužila državu zahtijevajući iste beneficije koje imaju hetero vojnici u svojim brakovima.

Tvrde kako je njihov zahtjev zasnovan na osnovnom principu jednakosti, ali i da je riječ o pitanju nacionalne sigurnosti. Prema njihovoj tužbi, odredbe ministarstva obrane krše njihova ustavna prava, te od njih zahtijevaju priznanje svojih brakova kao jednakih onima hetero vojnika. Prema sadašnjem zakonu, Pentagon treba ignorirati istospolne brakove, piše Associated Press.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Riječ je samo o pravdi za gay i lezbijske pripadnike vojske te njihove obitelji. Oni služe u istoj vojsci, rade iste žrtve i izlažu se istim rizicima u obrani domovine kao i hetero vojnici. Zašto onda ne bi imali i jednaka prava i povlastice kao i oni?", kazao je odvjetnik skupine tužitelja.

Osim toga, navode kako uskraćivanje beneficija za bračne partnere gay vojnika predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Navode kako je i sam Pentagon usvojio tezu da, zbog velikih mentalnih i psiholoških zahtjeva koje sa sobom nosi moderno ratovanje, vojnicima pomisao na voljene i briga za njihovu adekvatnu skrb mogu stvoriti distrakciju na bojnom polju i smanjiti njihovu učinkovitost.

Tužba je usmjerena direktno na ministra obrane Leona Panettu, a do nje je došlo samo mjesec dana nakon što je Pentagon službeno ukinuo svoju "ne pitaj, ne govori" politiku, koja je gay vojnicima branila otvoreno iskazivanje spolne orijentacije u službi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara