Američki general Franks pod istragom zbog žene

AMERIČKI general Tommy Franks, koji će voditi američku vojsku u vjerojatnom ratu protiv Iraka, pod internom je istragom jer je izgleda prekršio neka ograničenja u službi vezana za njegovu suprugu, piše u utorak The Washington Post.

Pentagonova istraga, koja je započela prošloga ljeta, ali je tek sada objelodanjena, trebala bi se završiti za nekoliko tjedana s preporukom stegovnih mjera, piše list pozivajući se na neimenovani izvor.

Nije vjerojatno da će Franks biti premješten u trenutku kad je rat s Irakom na vidiku, a američki ministar obrane Donald Rumsfeld je u priopćenju iskazao punu potporu svojem generalu.

Franks, zapovjednik Američkog središnjeg zapovjedništva u Tampi, ispitivan je nakon dojave najmanje jednog podređenog da je prekršio neka pravila vojnog ponašanja glede svoje žene Cathy.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi se da je Franks dopustio svojoj ženi da nazoči razgovorima u kojim je bilo riječi o tajnim materijalima, da joj je dodijelio vojnikinju koja je za nju obavljala poslove kao što je popunjavanje liječničkih recepata te da joj je dao i tjelesnog čuvara iako na to nema pravo.

Istraga se vodi i oko toga je li Franks državnoj blagajni naknadio troškove prijevoza vojnim zrakoplovom za svoju ženu.

The Washington Post piše kako su istrage protiv generala danas česte jer čak i anonimne prijave mogu rezultirati dugim istragama. Na vojnom tečaju za generale američke generale upozoravaju, piše list, da će vjerojatno jednom ili dva puta tijekom službe biti predmetom istrage, a čak i češće ako se namjere na nezadovoljnog podređenog koji odluči maltretirati ih žalbama koje prema pravilima službe moraju biti istražene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara