AMERIČKI GENERAL: GERILCI ODANI AL SADRU MOGLI BI POSTATI DIO NOVIH IRAČKIH SNAGA

Američki generalbojnik Martin Dempsey čije snage nastoje odvratiti upade gerilaca lojalnih radikalnom šijitskom kleriku Moqtadi alSadru, u utorak je izjavio kako bi i oni u dogledno vrijeme mogli biti dio novih iračkih snaga u svetome gradu Najafu što bi moglo poslužiti kao model i u ostalim dijelovimae zemlje, kazao je general.

Dempsey je prije dva tjedna počeo s regrutiranjem lokalnih snaga te je od lokalnih čelnika zatražio da preporuče osobe koje bi se mogle priključiti vojnim snagama u Najafu, gradu u koji se povukao klerik Moqtada Al-Sadr s nekoliko tisuća pripadnika milicije Mehdi.

"Nastojim sastaviti nove vojne snage od osoba za koje će jamčiti irački plemenski starješine, politički i vjerski čelnici", rekao je Dempsey dodavši kako bi se lokalnim snagama mogli pridružiti i članovi Al-Sadrove milicije, ukoliko ih se ne traži zbog zločina.

"Ako se Al-Sadrova milicija razoruža i bude željela postati dio mirne, legitimne organizacije, vjerujem da bi se u roku od nekoliko mjeseci i oni mogli priključiti", ocijenio je Dempsey dodavši kako će pokušati realizirati taj model na bilo kojem području u Iraku koji je pod njegovom ingerencijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američke snage su kontaktirale šijitske čelnike nadajući se pregovorima o mirnom završetku željeznog stiska Moqtada Sadra i koalicije, rekao je u utorak američki general koji je ocijenio da je radikalni šijitski šef trebao biti uhićen prošle godine.

Moqtada Al-Sadr predložio je u utorak završetak pobune ako koalicija koju vode Amerikanci, prihvati pregovarati s njim. Istovremeno je guverener Najafa, Adnan al-Zorfi, kojeg je imenovao američki upravitelj Paul Bremer, predložio obustaviti potragu za Al Sadrom ako razoruža svoje milicije.(Hina) xmh ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara