Američki hibridni zrakoplov će imati vatreno krštenje u Iraku

GENERAL JAMES T. CONWAY, zapovjednik Američkog marinskog zbora, jučer je izvijestio javnost o odluci prema kojoj će marinci u Iraku od rujna ove godine biti opremljeni novim hibridnim zrakoplovom V-22 Osprey koji u sebi kombinira mogućnosti helikoptera i klasičnog aviona.

V-22 Osprey je prvi zrakoplov koji je u stanju polijetati i slijetati kao helikopter, a letjeti kao zrakoplov, što bi ga, prema mišljenju mnogih vojnih stručnjaka, trebalo učiniti idealnim sredstvom za vertikalne manevre odnosno brzi prijevoz trupa. To što je brži od svih normalnih helikoptera bi V-22 Osprey trebalo učiniti manje ranjivim na neprijateljsku vatru sa zemlje-

V-22 je dug 17,5 metara, a ima dva turboelisna motora i raspon krila 14 m. Nosivost mu je 21 tona, a može prevoziti i 24 vojnika pod punom ratnom opremom. Maksimalna brzina mu je 509 km/h, a radijus 690 km.

V-22, međutim, nije uvijek izazivao oduševljene. Od godine 1986. kada je započeo njegov razvoj uočen je niz problema u konstrukciji,  zbog čijih je originalni budžet od 2,5 milijarde narastao na 30 milijardi dolara. Zbog visokog budžeta je Dick Cheney, tadašnji tajnik za obranu a današnji potpredsjednik, pokušao obustaviti projekt, ali je Kongres svejedno nastavio financiranje.

Mnogo ozbiljniji problemi za V-22 su bile tri fatalne nesreće prilikom testiranja, prilikom kojih je ukupno poginulo 30 ljudi.

Usprkos toga, V-22 Ospreyu je od 2005. godine odobrena serijska proizvodnja. U ožujku su prvi put stupili u službu. Planirano je da će marinci dobiti 360, mornarica 48, a ratno zrakoplovstvo 50 aparata.

Američki vojni stručnjaci se nadaju da će zrakoplov - koji je daleko brži i može dostići veće visine od helikoptera - znatno poboljšati učinak marinaca u borbi protiv iračkih pobunjenika.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara