Američki Hrvati traže da HRW povuče izvješće o povratku Srba

NACIONALNI savez hrvatskih Amerikanaca (NFCA) pozvao je u utorak Human Rights Watch (HRW) da povuče izvješće u kojem kritizira Hrvatsku da nije poduzela korake kako bi osigurala povratak izbjeglih hrvatskih Srba.

U pismu upućenom HRW-u, newyorškoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava, predsjednik NFCA John Kraljic je upozorio da je izvješće pod nazivom Neispunjena obećanja objavljeno početkom mjeseca djelomice utemeljeno na nevjerodostojnim podacima Save Štrbca i njegove organizacije Veritas sa sjedištem u Beogradu.

Kraljic piše da NFCA sa zabrinutošću gleda kako HRW, međunarodna institucija posvećena poticanju ljudskih prava i međunarodnog prava, "daje legitimnost takvima kao što su Štrbac i Veritas koji nisu ništa drugo nego propagandne organizacije".

Kraljic navodi Štrbčeve riječi iz 1995. da ne dolazi u obzir povratak Srba u Hrvatsku. "Naš konačni cilj je ujedinjenje s drugim Srbima (u Bosni i Srbiji", citira Kraljic agenciju France Press.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik NFCA napominje da taj cilj otkriva motive Veritasa, organizacije koju su medijska izvješća povezala sa srbijanskom tajnom službom i srbijanskom vladom.

"Da Štrbac koristi ljudska prava kao pokriće za svoje aktivnosti vidljivo je iz navoda iz Nedeljnog telegrafa, beogradskih novina, gdje je izjavio da je proces u Den Haagu protiv nekih hrvatskih generala prigoda za Srbe, jer je izvanredna mogućnost da upotrijebe legitimna sredstva za oživljavanje Republike Srpske Krajine", kaže Kraljic u pismu izvršnom direktoru HRW-a Kennethu Rothu.

U pismu se dalje navodi kako su Štrbca i Veritas krizirale i nevladine organizacije, uključujući Hrvatski helsinški odbor, zabrinute redovitim pretjerivanjem s brojem srpskih žrtava zločina koje su navodno počinile hrvatske snage.

NFCA je krovna organizacija iz Washingtona koja predstavlja više od 20 skupina američkih Hrvata sa 130.000 članova.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara