Američki Hrvati zgroženi presudom: SAD mora braniti Oluju

Američki Hrvati zgroženi presudom: SAD mora braniti Oluju

Foto: AFP

AMERIČKI Hrvati oglasili su se priopćenjem o presudi Anti Gotovini i Mladenu Markaču te od Obamine administracije traže da pomogne u žalbenom postupku.

Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) je zgrožena presudom te ističu kako "obzirom na aktivnu pomoć i ohrabrenje Sjedinjenih Američkih Država za operaciju Oluja, presuda ICTY-a obuhvaća i SAD".

"SAD treba pružiti punu potporu žalbi"

"Kao rezultat, NFCA odlučno poziva SAD da pruži punu potporu žalbi koju se odvjetnici Gotovine i Markača najavili podnijeti ICTY-u", pišu iz NFCA te dodaju da SAD mora braniti Oluju kao legitimnu vojnu operaciju poduzetu u obrani suvereniteta Hrvatske i BiH". Ističu kako je Olujom razbijena opsada Bihaća te završena četverogodišnja okupacija trećine Hrvatske, a napominju i da su oslobođeni značajni dijelovi BiH te da su se stvorili uvjeti za Daytonski sporazum i završetak rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatraju kako presuda za "udruženi zločinački pothvat" s ciljem trajnog uklanjanja Srba počiva na "slabim dokazima" te dodaju da dokumenti i drugi dokazi pokazuju da stanovništvo nije uklonila HV, već su se oni evakuirali po zapovjedi srpskih čelnika.

"Glavnim zapovjednicima JNA nitko nije sudio"

Ističu da su hrvatski generali osuđeni za operaciju koja je trajala par dana dok "glavnim zapovjednicima JNA nije suđeno za njihovu ulogu u ratovima protiv Hrvatske i Slovenije 1991. godine, kampanju u kojoj je ubijeno najmanje 20 tisuća ljudi, etnički su očišćene stotine tisuća, a razoreni su brojni hrvatski gradovi, uključujući i Vukovar".

Usporedili su kazne od 24 godine za Gotovinu i 18 godina za Markača sa 11 godina zatvora za Biljanu Plavšić, 20 godina za Momčila Krajišnika, a navode kako su njih dvoje zajedno s Radovanom Karadžićem vodili bosanske Srbe u genocidnu kampanju protiv nesrba u BiH, koja je dovela do smrti više od 100 tisuća ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara