Američki HRW: Izraelski zid krši ljudska prava

UN-ov Međunarodni sud pravde (ICJ) započeo je u ponedjeljak u Den Haagu raspravu o izraelskom zidu na zahtjev Opće skupštine Ujedinjenih naroda koja je zatražila savjetodavno mišljenje o legalnosti njegove gradnje.

Izrael tvrdi da zid na Zapadnoj Obali gradi kako bi se zaštitio od palestinskih militanata, dok Palestinci drže da tzv. zaštitna ograda određuje unaprijed buduću granicu između Izraela i Palestinske države na štetu Palestinaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Izrael ima pravo zaštiti svoje građane od napada, ali ne smije upotrebljavati sredstva koja imaju za posljedicu kažnjavanje cijelih zajednica bez razlike", rekao je Joe Stork iz HRW-a.

HRW smatra da zid nameće proizvoljna ograničenja slobode kretanja desecima tisuća Palestinaca i sprječava im pristup bitnim elementima civilnog života poput rada, obrazovanja i zdravstvene skrbi. HRW je kazao kako Izrael krši Ženevske konvencije prema kojima je obvezan brinuti o stanovništvu na okupiranom teritoriju.

Sjedinjene Države su kritizirale trasu izraelskog zida smatrajući da bi mogla prejudicirati buduću granicu Izraela i Palestinske države, ali su se usprotivile da ICJ razmotri problem. State Department je ranije kazao kako je zahtjev Opće skupštine ICJ-u izvan njezine nadležnosti te da o zidu trebaju pregovarati Izrael i Palestinci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara