Američki izaslanik o mirovnom planu s palestinskim premijerom

AMERIČKI izaslanik razgovarao je u ponedjeljak s palestinskim premijerom Mahmoudom Abbasom, prenijevši mu poruku američkog predsjednika Georgea W. Busha o energičnim nastojanjima da se u okviru novog mirovnog plana osnuje palestinska država.

Pomoćnik američkog državnog tajnika William Burns je pri susretu s Abbasom zaobišao palestinskog predsjednika Jasera Arafata kojeg Washington optužuje da blagonaklono gleda na palestinsko nasilje.

"Prenio sam poruku predsjednika Busha da iskoristimo ovaj trenutak koji je pred nama, te se agresivnije i energičnije približimo viziji dviju država zacrtanih u planu koji bi poslužio kao ishodišna točka i okvir", rekao je Burns.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirovni plan, kojeg su osmislile Sjedinjene države, UN, EU i Rusija, predviđa okončanje intifade i nasilja koje traje već 31 mjesec i stvaranje palestinske države do 2005.

Burns je istaknuo da uspješnost plana ovisi o tome s koliko će se žara dvije strane pridržavati svojih obveza.

Za palestinsku stranu to znači potpuni prekid nasilja i terora a Izrael bi trebao poduzeti praktične korake za ublažavanje patnji Palestinaca pod okupacijom i prestati sa širenjem kolonističkih naselja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara