Američki Kongres pojačava pritisak na ICC

AMERIČKI Kongres pojačao je napore da ograniči moć Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) zaprijetivši da će ukinuti stotine milijuna dolara gospodarske pomoći zemljama koje odbiju potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca Sudu, piše u petak list The Washingtgon Post.

List piše da taj potez označava zaoštravanje američkih napora za izuzećem Amerikanaca od nadležnosti Međunarodnoga kaznenog suda za zločine počinjene u inozemstvu.

Američki Kongres je prije više od dvije godine donio Zakon o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga i njime uskratio stotine milijuna dolara vojne pomoći mnogim zemljama koje su odbile potpisati tzv. sporazume Članak 98 o neizručenju Amerikanaca ICC-u.

Prema odredbi umetnutoj u novi zakon o proračunu za 2005. bilo bi zabranjeno dodjeljivati pomoć iz fonda za gospodarsku potporu od 2,52 onoj vladi koja je stranka ICC-a, a nije potpisala sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručenju Amerikanaca Sudu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa trebali bi glasovati o proračunu 8. prosinca.

Zakon uključuje i mogućnost da predsjednik George W. Bush vođen interesima nacionalne sigurnosti od djelovanja zakona izuzme članice NATO-a i ključne saveznike.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton potpisao je sporazum o ICC-u, ali ga je potom predsjednik Bush odbacio navodeći kao razlog strahovanje od politički motiviranih procesa protiv Amerikanaca pred tim sudom.

Sjedinjene Države dosad su potpisale sporazume o neizručenju Amerikanaca ICC-u s 96 zemalja koje neće biti pogođene predviđenim kongresnim ukidanjem gospodarske pomoći.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara