Američki kongres traži od Rusije da promijeni tekst o nevladinim organizacijama

Američki kongres je ovotjednim usvajanjem dviju rezolucija gotovo jednoglasno zatražio povlačenje ili izmjene nacrta zakona o kojem se raspravlja u Rusiji o ograničavanju aktivnosti nevladinih organizacija.

Kongres u četvrtak, a senat u petak predvečer usvojili su rezolucije koje nalažu ruskoj vladi da povuče "prvu verziju plana zakona koji bi jako suzio mogućnost uspostave, operacije i aktivnosti nevladinih nacionalnih i međunarodnih organizacija u Rusiji".

Taj tekst je u kongresu prihvaćen s 405 glasova prema 5 protiv. Prihvaćanje u senatu je bio tek formalnost.

Američki kongres drži da se "zabrinutosti ruske vlade u vezi s korištenjem nevladinih organizacija za strane interese i špijunaže radi nanošenja šteta vladi i sigurnosti Rusije mogu riješiti bez prisila koje štete nevladinim organizacijama i civilnom društvu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Duma je već prihvatila plan zakona o nevladinim organizacijama u prvom čitanju prošlog mjeseca, ali vlada je navela da se taj tekst treba u drugom čitanju doraditi i ublažiti.

Taj plan zakona smjera ograničiti strano financiranje tih organizacija jer drže da se nevladine organizacije mogu koristiti kao instrumenti vanjske politike stranih država.

(Hina) xtm ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara