Američki novinar hrvatskog podrijetla Paul Salopek zatočen u Sudanu

PAUL SALOPEK, dva puta nagrađivan uglednom novinarskom Pulitzerovom Nagradom, već se tri tjedna nalazi u zatočeništvu u sudanskom zatvoru zbog optužbi da je u tu zemlju ušao ilegalno te da se bavio špijunažom.

U sudanskom zatvoru al-Fashir u Sjevernom Darfuru Salopek 26. kolovoza je optužen za pisanje pogrešnih vijesti, ilegalnu predaju informacija, te za ulazak u zemlju bez vize.

Sudanske vlasti uhitile su i Salopekovog pomagača, državljanina Čada, koji je poznatom novinaru služio kao prevoditelj i vozač.

Obojica su optužbe sudanskog režima odlučno odbacili.

Potomak miješane hrvatsko-američke obitelji je uhićen 6. kolovoza u Sudanu gdje je radio na novoj reportaži za National Geographic, s kojim surađuje niz godina.

Salopek je u svijetu novinarstva poznat po svome istraživačkom novinarstvu obilježenom predanim radom na reportažama, dubinskom istraživanju tema i nepristranom izvješćivanju o ljudima i događajima, o čemu i svjedoče dva osvojena Pulitzera što je inače nekarakteristično za slobodne novinare.

Novinar je postao igrom slučaja prilikom putovanja u Novi Meksiko kada mu se pokvario  motor. Tamošnje su lokalne novine tražile suradnika za pokrivanje policijskih slučajeva što je 44-godišnji Salopek prihvatio.

Poznat je po predanom radu na ratnim pričama koje je sastavljao na teritorijima Afrike, Srednje Amerike, Bliskog Istoka kao i na području Balkana. 1996. godine postao je stalni suradnik čikaškog Chicago Tribunea.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara