Američki obavještajci ne vjeruju u smjenu iranskog režima

AMERIČKI mediji su dobili uvid u nacrt Nacionalne obavještajne procjene, godišnjeg izvještaja koji predsjedniku SAD daje 16 obavještajnih službi, a čiji tekst tvrdi kako je malo vjerojatno da će u Iranu doći do promjene režima ili obustavljanja nuklearnog programa.

Američki obavještajci tvrde kako je američki ekonomski i diplomatski pritisak na Iran prouzročio probleme u iranskoj ekonomiji i snizio životni standard, što se pak odrazilo na sve veće nezadovoljstvo prema vladi predsjednika Ahmadinejada koga kritiziraju i konzervativci i reformisti. Međutim, sve poluge vlasti se nalaze čvrsto u rukama teokratske elite na čelu s Vrhovnim vođom Ajatolahom Ali Khamneijem, a iranska oporba preslaba da bi u doglednoj budućnosti mogla srušiti taj režim, odnosno zamijeniti ga liberalnom demokracijom po američkom ukusu.

Američki obavještajci također tvrde da je Iran napravio značajan napredak na planu proizvodnje nuklearnog oružja, odnosno da su američki pokušaji da ga se zaustavi s ekonomskim i drugim sankcijama doživjeli neuspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slične su procjene u odnosu na sve veću iransku "podzemnu" aktivnost na Bliskom Istoku, odnosno podršku "problematičnim" pokretima kao što su palestinski "Hamas" i libanonski "Hezbollah". Iskazuje se i zabrinutost zbog sve većeg upliva Irana na zbivanja u Iraku, odnosno bliskih veza s tamošnjom šijitskom zajednicom i njihovim političarima, koji su se posljednjih godina prilično udaljila od američkih okupacijskih snaga.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara