Američki senat odobrio 81 milijardu dolara za Irak i Afganistan

AMERIČKI Senat u četvrtak je usvojio zakon kojim osigurava 81 milijardu dolara za financiranje vojnih operacija u Iraku i Afganistanu i dodatnu pomoć za žrtve tsunamija.

Senat je zakon o dodatnom financiranju usvojio jednoglasno, nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa prošlog mjeseca odobrio 81,4 milijarde dolara.

Dva doma će razlike između dviju verzija zakona morati izgladiti prije nego ga pošalju predsjedniku Georgeu W. Bushu na potpisivanje.

Jedna od razlika tiče se namjere američke vlade da sagradi novo veleposlanstvo u Bagdadu. Senat je odobrio 592 milijuna dolara za veleposlanstvo koje bi trebalo biti najveće američko veleposlanstvo na svijetu, dok je Zastupnički dom odbio uključiti ga u zakon o posebnom financiranju zabrinut rekordnim američkim proračunskim deficitom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što zakon stupi na snagu ukupni troškovi ratova u Iraku i Afganistanu za Sjedinjene Države popet će se na skoro 300 milijardi dolara, od čega dvije trećine otpada na Irak.

Senat je u zakonu upozorio Bijelu kuću da prekine praksu financiranja vojnih operacija u Iraku i Afganistanu zakonima o dodatnoj potrošnji već da te troškove uključi u redoviti proračun za obranu.

Senat je osigurao skoro 908 milijuna dolara dodatnih sredstava za žrtve katastrofalnog tsunamija u južnoj i jugoistočnoj Aziji prošloga prosinca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara