Američki Senat traži da Bush iznese strategiju za Irak

Američki Senat traži da Bush iznese strategiju za Irak
AMERIČKI Senat je pozvao predsjednika Georgea W. Busha da iznese plan za dovršenje misije u Iraku, ali je odbacio pozive oporbenih demokrata za utvrđivanjem rokova za povlačenje američkih snaga iz te zemlje.

Senatori su u utorak sa 79:19 u prijedlogu zakona o financiranju Pentagona pozvali Bushovu administraciju da "objasni Kongresu i američkom narodu svoju strategiju za uspješno dovršenje misije u Iraku" i da svakih 90 dana izvješćuje o napretku u Iraku.

Senat u kojem Bushovi republikanci imaju većinu odbacio je zahtjeve demokrata da predsjednik podnese plan i rokove za povlačenje američkih snaga iz Iraka čemu se Bush oštro protivi navodeći kako bi to pobunjenicima i teroristima u Iraku dalo nade da mogu sačekati odlazak Amerikanaca.

Senat je također rekao da bi 2006. "trebala biti razdoblje bitnog prijelaza na punu suverenost Iraka" s Iračkim snagama koje preuzimaju vodstvo u osiguravanju sigurnosti kako bi se stvorili uvjeti za postupno prerazmještanje američkih snaga iz Iraka.

Premda je mjera samo savjetodavnog karaktera Senat je njome pokazao spremnost da propita Bijelu kuću o iračkom ratu koji je među Amerikancima sve nepopularniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja javnoga mišljenja pokazuju pad Bushove popularnosti dijelom zahvaljujući i nezadovoljstvu ratom u kojem je do sada poginulo preko 2.000 američkih vojnika.

Bush, koji se nalazi u posjetu Japanu, je izjavio kako je zadovoljan akcijom Senata jer je odbacio zahtjeve za rokovima za povlačenje te kako je spreman izvještavati Kongres o svom planu demokratizacije Iraka.

Senat je također podupro suđenja pred vojnim sudovima za osumnjičene strane teroriste koje SAD drži u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi, ali je odobrio zatočenicima da se mogu žaliti američkom prizivnom sudu u Washingtonu.

Prijedlog zakona sadrži i odredbe koje ograničavaju istražne postupke i zabranjuju okrutne, nehumane i ponižavajuće postupke prema zatočenicima koje drže Sjedinjene Države.

Sudbina ovoga zakona je neizvjesna budući da njegova verzija koju je donio Zastupnički dom Kongresa ne sadrži odredbe o Iraku kao ni o zatočeništvu, istrazi ili procesuiranju osumnjičenih terorista.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara