Američki stručnjak za nuklearni otpad: Moglo bi biti gore od Černobila

Foto: AFP

SITUACIJA je slična onoj u Černobilu - došlo je do zakazivanja sustava za hlađenje. Najgore je u nuklearki Fukushima Daiichi, koja prema podacima objavljenima na službenim stranicama Japanskog nuklearnog programa (www.japannuclear.com) ima ukupno šest reaktora - jednog kapaciteta 460 MW, četiri kapaciteta 784 MW te jednog kapaciteta 1.100 MW.  U nuklearki Fukushima Daiichi prvo je zakazalo hlađenje najslabijeg reaktora, a potom i jednog od reaktora kapaciteta 784 MW. Iako su reaktori prestali proizvoditi energiju u njima se i dalje generira toplina pa im je nužno osigurati konstantno rashlađivanje, kako ne bi došlo do pregrijavanja. Prema službenim podacima, sustav hlađenja zakazuje i na tri od četiri reaktora obližnje nuklearke Fukushima Daini (sva četiri su kapaciteta 1.100 MW). Usporedbe radi, u Černobilu su u trenutku nesreće u pogonu bila četiri reaktora kapaciteta 1.000 MW.

"Treba nastaviti s dovođenjem vode za hlađenje reaktora. Ako se ne osigura dovoljna količina tekućine za rashlađivanje, doći će do pregrijavanja i taljenja jezgre. Potom će uslijediti taljenje zaštitne čelične konstrukcije reaktora, a samim time će doći i do oslobađanja radijacije koja će se proširiti u okoliš", pojašnjava Edwin Lyman, američki stručnjak za nuklearne elektrane i jedan od članova Globalnog sigurnosnog programa sa sjedištem u Washingtonu.

Japanski stručnjaci za agenciju Kyodo rekli su kako je moguće da je počelo taljenje jezgre.

U eksplozijama u nuklearki Fukushima Daiichi nije oštećen reaktor nego samo beton oko njega

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U eksplozijama u nuklearki Fukushima Daiichi nije oštećen reaktor niti zaštitni čelični sloj oko njega nego samo vanjski betonski omotač, potvrdio je danas japanski glavni tajnik Yukio Edano. "Betonski dio se urušio, ali provjerom je utvrđeno da sam reaktor nije eksplodirao", izvijestio je Edano. Glasnogovornik japanske vlade kazao je kako energetska kompanija Tokyo Electric Power hlađenje reaktora polako stabilizira uz pomoć morske vode.

Eksplodirao vodik

Službeno pojašnjenje zašto je došlo do eksplozija u nuklearki glasi: "Zbog pada nivoa rashladne tekućine došlo je stvaranja velike količine vodika koji je eksplodirao u doticaju s kisikom".

"Moglo bi biti gore od Černobila"

Dok Japanci daju optimistične prognoze po pitanju stabilizacije sustava rashlađivanja u nuklearkama, stručnjak za nuklearni otpad Kevin Kamps iz Beyond Nucleara upozorava: "Moglo bi doći do zapaljenja radioaktivnog izotopa cezija 137 u bazenima za odlaganje. S obzirom da veliku količinu radioaktivnog nuklearnog goriva u bazenima, otpuštanje radioaktivnosti može biti gore negoli u nuklearnoj katastrofi do koje je u Černobilu došlo prije 25 godina".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara