Američki sudac sutra će saslušati Pavića, optuženika za zločine u Sotinu

GORAN PAVIĆ, 42-godišnji vozač kamiona, nalazi se u pritvoru u Sjedinjenim Državama gdje je uhićen prošli tjedan nakon što je pogranična policija prilikom pregleda njegovih dokumenata otkrila da se nalazi na Interpolovoj potražnoj listi zbog ratnih zločina počinjenih u slavonskom mjestu Sotinu 1991.

42-godišnji Pavić kanadski je državljanin, a kanadski Toronto Star javlja kako će u pritvoru ostati još najmanje do utorka kada će izaći pred američkog okružnog suca koji će odlučivati o zahtjevu Hrvatske za uhićenjem i izručenjem Pavića.

Hrvatsko pravosuđe Pavića i nekoliko drugih optuženika traži zbog optužbi da je nakon što su snage JNA okupirale mjesto Sotin u istočnoj Slavoniji, od listopada 1991. do travnja 1992. sudjelovao u ubijanju, zlostavljanju, protjerivanju, zastrašivanju i tjeranju Hrvata na prisilni rad. Tereti ga se i za pljačku i odvođenje ljudi iz Sotina.

Toronto Star piše pak kako je Pavićeva obitelj potvrdila da je zadržan na američkom robnom postrojenju gdje je njegov kamion ostao parkiran još prošle srijede. Pavić u Kanadi živi u Kitcheneru, Ontario, a priveden je prilikom prelaska granice na Ambasadorskom mostu prema Detroitu.

Kamion zaustavljen na granici

Kao iskusan vozač dugolinijaških kamionskih ruta, Pavić je prošli tjedan krenuo na još jedan daleki put, ovog puta prevozeći sapune i klupe iz Kanade prema Floridi. Prilikom prelaska granice pogranična policija tijekom rutinske kontrole otkrila je kako se Pavić nalazi na Interpolovom popisu, nakon čega je priveden.

Njegov poslodavac dva dana nije znao što se dogodilo s Pavićem, već je pomoću sustava praćenje kretanja vozila vidio tek kako se kamion nalazi parkiran na pograničnom području, ali vozač nije odgovarao na pozive na mobitel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanadski list piše kako je Pavićeva obitelj frustrirana zbog manjka odgovora na pitanja što se dogodilo s njime. O slučaju zasad šute i kanadske i američke vlasti.

Obitelj traži odgovore

Gorana Kristić, Pavićeva sestra, kaže kako je njen brat uhvaćen u političke igre hrvatskih vlasti i tvrdi kako njen brat nema veze s ratnim zločinima. Pozvala je kanadske vlasti da interveniraju u Pavićevu slučaju, no to nije moguće prije nego što se kanadski konzul sastane s Pavićem u zatvoru.

Američke pak vlasti, u duhu sveopće borbe protiv terorizma, nastoje što prije završiti proces izručenja i Pavića poslati u Hrvatsku što je prije moguće.

Glasnogovornik Ravnateljstva policije Krunoslav Borovec potvrdio je jučer da je Pavić uhićen te da je njegov slučaj sada u domeni hrvatskog pravosuđa koje i službeno treba zatražiti izručenje.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara