Američki tisak smatra da je Powell nagomilao dokaze

AMERIČKI tisak donosi opširne prikaze nastupa državnog tajnika Colina Powella pred Vijećem sigurnosti smatrajući da je u svom multimedijalnom prikazu nagomilao dokaze da Irak ne poštuje rezolucije UN-a.

´Unatoč očitoj snazi Powellove prezentacije, izgleda da nije pokolebao tri važna glasa´, piše USA TODAY govoreći o Francuskoj, Kini i Rusiji, zemljama s pravom veta u Vijeću sigurnosti, koje su sve zatražile da se inspektorima UN-a dade više vremena.

USA TODAY usporedio je Powellovu predstavu sa sličnom scenom u Ujedinjenim Narodima prije četiri desetljeća kada je amarički veleposlanik Adelai Stevenson pokazao fotografije koje su potvrđivale da je Sovjetski Savez postavio balističke rakete na Kubu. Stevenson je tada upozorio sovjetskog veleposlanika Valeriana Zorina da je njegova zemlja na suđenju ´pred sudom svjetske javnosti´.

´Powell je nastojao ponovno stvoriti tu sudnicu u srijedu prezentirajući dokaze o Iračkom obmanjivanju´, piše USA TODAY.

Chicago Tribune kaže da je Powellova ´izuzetna prezentacija´ u prepunoj sali Vijeća sigurnosti donijela dokaze koji mogu donijeti potporu za rat s Irakom.

Mada je predsjednik George W. Bush rekao da će Sjedinjene Države razoružati Irak sa ili bez saveznika, ako ne bude poštivao UN-ove rezolucije, pridobijanje UN-a bi omogućilo podjelu troškova rata i obnove Iraka i djelovanje uz potporu međunarodne zajednice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

List piše, pozivajući se na neimenovanog dužnosnika Bijele kuće, da će sljedećih 24 do 36 sati nakon Powellovog nastupa biti odlučujuće. ´Ključ je Francuska...Ako predsjednik Chirac bude uznastojao na stavljanju veta na takvu rezoluciju, Bush je neće tražiti´, piše list.

The Washington Post piše da je nejasno mogu li Sjedinjene Države nakon Poweloovog nastupa skupiti devet glasova u Vijeću sigurnosti kako bi utrle put vojnoj akciji protiv Iraka.

´Ali malo se moglo prigovoriti Powellovom središnjem zaključku: da Hussein ne surađuje u cjelosti s UN-ovim inspektorima oružja, kako to traže rezolucije Vijeća sigurnosti´, piše list.

The New York Times piše da je Powell pokušao uvjeriti Vijeće sigurnosti da Saddam Hussein posjeduje zabranjeno oružje dokazima ´nekim novima, a nekim manje´.

´Bez očiglednog dokaza da pokaže kako Irak razvija oružje masovnog uništavanja Powellova je strategija bila da pokaže što je moguće potpunije i detaljnije obrazac iračkog obmanjivanja´, piše list.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara