Američki vojnici o napadu Iračana odjevenih u civile

Ranjeni američki vojnici, koji se liječe u vojnoj bolnici u Njemačkoj, opisali su u četvrtak napad iračkih vojnika odjevenih u civile.

U incidentu na mostu južno od Nasyrie, američke vojnike napala je, pokazalo se kasnije, grupa iračkih vojnika u civilnoj odjeći, kaže američki ranjenik u bolnici u Landsthulu.

Amerikanci, koji su ranjeni u ruke, noge i leđa, tvrde da su Iračani pod haljinama imali uniforme, a jedan od njih bio je časnik. Kasnije su pronašli oružje i vojne uniforme skrivene pod mostom.

Poručnik Jamie Villafane, ranjen krhotinom granate, kaže da ih je napad jako iznenadio. "Na mostu je bilo 20-tak civila, odjednom su se razišli, a potom počeli pucati. Kada smo uzvratili, napad je oslabio", dodaje Villafane, koji je, iako ranjen, uspio zarobiti neke od napadača.

Poručnik Charles Horgan rekao je da je bio vrlo sumnjičav prema civilima, koji su se činili vrlo nervoznima. Njegova je jedinica odjednom upala u vatru, a vozilo u kojem je bio s Villafanom pogođeno je granatom.

"Bilo je to kao u filmu. Pomislio sam da je to kraj. Noge su mi se odsjekle, no kad sam pogledao prema dolje, laknulo mi je jer su bile na mjestu", rekao je Horgan. "Sve se odigralo vrlo brzo. Neprestano sam si govorio da ne smijem paničariti i da moram razmišljati racionalno".

Dvadesetčetvoro američkih vojnika, ozlijeđenih u ratu u Iraku, liječi se u bolnici u Landsthulu, najvećoj vojnoj bolnici izvan Sjedinjenih Država, nakon što su iz Iraka dopremljeni u obližnju vojnu bazu Ramstein na jugozapadu Njemačke. Petnaestorica ozlijeđenih su marinci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara