Američki vojnici pustili na slobodu samoproglašenog gradonačelnika Bagdada

Samoproglašeni gradonačelnik Bagdada Mohammed Mohsen Zubaidi pušten je iz zatvora gdje su ga dva tjedna držali američki vojnici, izvijestila je u nedjelju američka vojska.

Vojska tvrdi da je Zubaidi objavio izvješće u kojemu priznaje da nije gradonačelnik Bagdada, te da se obvezao surađivati s iračkom administracijom pod nadzorom SAD-a.

Američki vojnici uhitili su Zubaidija 27. travnja zbog korištenja autoriteta koji nije imao, nakon što se proglasio gradonačelnikom.

U kaosu koji je nastao nakon svrgnuća Saddama Husseina, Zubaidi je ustrojio 22 odbora kao ministarstva, šireći tako još veću konfuziju oko toga tko je uistinu na čelu Bagdada.

Zubaidi je rekao da su ga izabrali građani koji predstavljaju presjek iračkog društva, iako nije definirao kako ili kada se obavilo glasovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američko središnje zapovjedništvo u Bagdadu u nedjelju je priopćilo da je Zubaidi objavio izvješće prije puštanja iz zatvora, obvezujući se da će surađivati s "koalicijskim vlastima" u cilju obnove Iraka.

"Nisam gradonačelnik Bagdada niti sam zainteresiran raditi neovisno od koalicije da bi postigao ono što svi smatramo istim ciljem - mir i prosperitet za sve Iračane", prenijela je vojska navodnu Zubaidijevu izjavu.

Zapovjednik američkih kopnenih snaga u Iraku David McKiernan rekao je: "Tu su dužnosnici koji su izabrani i određeni za zastupanje Iračana. Nadam se da ćemo, kao što smo učinili i s Zubaidijem, moći surađivati s onim Iračanima koji žele bolju budućnost za svoju zemlju".

Središnje američko zapovjedništvo u Kataru nije izvijestilo o pojedinostima Zubaidijeva zatočeništva ni gdje je pušten.

(Hina) tr tr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara