Američki vojnici u Iraku oboljeli od vode iz domovine

DESECI američkih vojnika u Iraku osjećaju mučninu zbog korištenja vode s kojom ih opskrbljuje vojska i bivša tvrtka potpredsjednika SAD-a Dicka Cheneya.

Kako su neki izvori iz Pentagona otkrili agenciji Associated Press, vojnici su konstantno koristili vodu koja se nije pregledavala i bila je potencijalno opasna.

Vojnici zbog korištenja smrdljive i mutne vode imaju problema sa čirevima, kožnim infekcijama, proljevom i ostalim neugodnim smetnjama. Odjel američkog ministarstva obrane već u ožujku 2004. i veljači 2006. je na tri mjesta koja su bila pod nadležnosti tvrtke KBR Inc. pronašao nepravilnosti u vodi.

U svom izvješću tvrde kako ne mogu povezati sve simptome s lošom vodom, no kažu kako voda iz tvrtke KBR "nije bila prema sanitarnim propisima" te da vojska nije dovoljno provjeravala stanje vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, voda se nije koristila za piće već za higijenu, ali je ipak trebala proći kontrolu jer su se vojnici zarazili preko očiju, ušiju, usta i ozljeda.

Osim Iraka KBR je vodom snabdjevao vojnike u Afganistanu, Kuvajtu i Gruziji, te poriču bilo kakvu odgovornost za cijeli skandal.

J.M.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara