Američki znanstvenici: Tjelesni sat je dvostruki protein

DVOSTRUKIi protein, koji upravlja diobom stanica, prirodni je sat, a to bi otkriće moglo pomoći osobama čiji je biološki sat narušen promjenama vremenskih zona ili zdravstvenim problemima, objavili su znanstvenici.

Dvostruki cilindrični protein, djelomično mutiran kako bi se laboratorijski ispitala njegova funkcija, upravlja 12-minutnim ciklusom rasta i mirovanja stanice, izjavili su znanstvenici sa Sveučilišta Purdue.

Staničnim rastom upravlja jedna strana proteina. On se tada preokrene omogućujući drugoj strani druge aktivnosti dok rast miruje, rekao je kemičar James Moore, koji se mehanizmima tjelesnog sata bavi već 40 godina, još od studentskih dana.

Precizno djelovanje proteina i utjecaj na biološke ritmove živih organizama provjereni su na kloniranoj verziji proteina, koji je upravljao ciklusima rasta od 22 do 42 minute.

´Napokon možemo doznati kako organizam određuje vrijeme´, rekla je Dorothy Moore, profesorica nutricionizma na sveučilištu Purdue. ´To bi nam moglo otkriti druge stanične aktivnosti, poput sinteze kolesterola, disanja, srčanog ritma, reakcije na lijekove, spavanje, budnost i drugo´, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prije se vjerovalo da biološkim ritmovima upravljaju hormonalni i genetski čimbenici, a neki su ga povezivali i s mjesečevim mijenama i sunčevim pjegama.

Čini se da mehanizam jednako djeluje u svih živih organizama, upravljajući cvjetanjem biljaka ili reproduktivnim ciklusom životinja.

Istraživanje objavljeno u časopisu ´Biokemija´, dijelom su financirali NASA, Nacionalni institut za zdravlje i sveučilišni botanički centar.

Mehanizam ´preokretanja´ proteina teško je uočljiv, jer se protein neprestano kreće i nije kristaliziran, rekao je James Moore. Tjelesni sat se možda ne može usporiti ili ubrzati, ali se može podesiti, dodao je.

Otkriće bi moglo pomoći u smanjenju tegoba izazvanih promjenom vremenske zone ili poremećajima spavanja, rekao je Moore. Također bi moglo koristiti astronautima ili stanovnicima arktičkog pojasa, gdje veliki dio godine nema uobičajenih izmjena dana i noći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara