Američko gospodarstvo ulazi u recesiju

NAJNOVIJI statički podaci koje je objavila američka središnja banka govore kako je SAD na rubu gospodarske recesije odnosno da su velike šanse da zemlja krene tim gospodarskim tokom.

Već je u rujnu zabilježeno usporavanje svih gospodarskih aktivnosti - pala je potrošnja što se najviše osjetilo u maloprodaji, a i proizvodnja se znatno usporila. Nezaposleni neusporedivo teže pronalaze posao, nego što je bio slučaj ranije, a banke su sve više pokazuju "škrtost" kada je posrijedi izdavanje kredita.

Američko ministarstvo trgovine izvijestilo je kako je maloprodajna trgovina pala za jedna posto, čime se nastavlja trend koji traje već tri mjeseca. Naime, potrošnja u maloprodaji je jedan od rijetkih pokretača američke ekonomije i na nju otpada dvije trećine ukupne gospodarske aktivnosti.

Od svih gospodarskih grana, najgore je prošla automobilska industrija, jer prosječni Amerikanac teško daje novac za novo vozilo. Osim toga, američki građani štede i na svakodnevnim potrepštinama, kao što je hrana.

Američki ekonomski analitičari se s obzirom na iznijete podatke boje da je početak gospodarska recesija vrlo izvjestan.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara