Američkoj starici iz želuca izvadili kemijsku koju je progutala pred 25 godina, olovka još radi

Foto: Ilustracija

POSJET liječniku pretvorio se u pomalo bizarnu priču kada je u trbušnoj šupljini starice otkrivena kemijska olovka stara 25 godina, koja je nakon vađenja još uvijek bila upotrebljiva, javlja NY Daily News.

75-godišnja neimenovana američka starica, čiji slučaj je objavljen u časopisu British Medical Journal Case reports, posjetila je specijalista gastroenterologa zbog želučanih tegoba, gubitka težine i dijareje.

Dijagnosticiran joj je težak oblik divertikuloze, no tek nakon postavljanja dijagnoze liječnik je na rentgenskim snimkama uočio linearno strano tijelo.

Nakon ispitivanja i uzimanja anamneze starica se sjetila kako je prije 25 godina slučajno progutala kemijsku olovku. Kao da činjenica da ima olovku u želucu sama po sebi nije bila dovoljno neuobičajena, cijela priča dobila je bizaran zaokret kada je starica ispričala kako je olovka tamo dospjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prije četvrt desetljeća ona je, stojeći na rubu stepenica uz pomoć ogledalca pregledavala svoje krajnike, te ih je bockala kemijskom. Tada je izgubila ravnotežu, pala niz nekoliko stepenica i u međuvremenu progutala olovku.

U vrijeme nakon nezgode na rentgenskim se snimkama ništa neobično nije vidjelo, pa je cijela stvar zaboravljena.

Zagubljena olovka nije bila uzrok zdravstvenim poteškoćama koje su staricu navele da posjeti liječnika, koji su ju ipak odlučili izvaditi, navodeći sličan slučaj kada je jedno dijete progutalo olovku koja mu je oštetila i probila crijevo.

Začudo, ženi kemijska u organizmu nije uzrokovala nikakvu štetu, a u njoj se nadalje nalazila tinta i bila je funkcionalna nakon vađenja.

U objavljenom članku navodi se i kako bi liječnici uvijek trebali dobro slušati svoje pacijente bez obzira koliko sulude njihove priče bile, a dokazano je i kako se običnim rentgenskim snimkama ne može utvrditi postojanje plastičnog stranog tijela u organizmu stoga bolesnikove pritužbe treba uzeti u obzir koliko god da su nevjerojatne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara