Amerikanac se probudio iz nesvjesti nakon 20 godina

Amerikanac se probudio iz nesvjesti nakon 20 godina

LIJEČNICI iz američkog Milwaukeeja svjedočili su prvom dokazu o tomu da je čovjek, koji je 20 godina jedva bio pri svjesti povratio govor i mogućnost pokreta, iz razloga što se njegov mozak spontano "ponovno povezao", na način da su u njemu izrasle sićušne nove živčane veze koje su zamijenile one oštećene u automobilskoj nesreći.

Kako je objavio CNN, 42-godišnji Terry Wallis smatra se jedinom osobom u SAD-u koja je doživjela tako dramatičan oporavak toliko dugo vremena nakon nesreće.

Wallisu je još uvijek potrebna pomoć oko hranjenja, i ne može hodati no njegov se govor s vremenom poboljšava i može brojati do 25 bez prekida.

Wallisov iznenadni oporavak započeo je prije tri godine u rehabilitacijskom centru u Mountain Viewu (Arkansas), no liječnici kažu kako se takav oporavak ne može očekivati kod ljudi koji se nalaze u trajnom vegetacijskom stanju. Kao primjer naveli su Terri Schiavo s Floride koja je umrla prošle godine nakon mučne borbe na sudu, a na kojemu se vodila bitka za njezino pravo na eutanaziju zbog njezina stanja.

Liječnici međutim ne znaju kako na oporavak poticati one s manjim ozljedama od Schiavo, kao što je primjerice Wallis.

"Trenutno su ovakvi slučajevi usporedivi s dobitkom na lutriji. Ne bih želio izazivati oduševljenje među članovima obitelji i ostalima koji misle da sada imamo lijek za ovo." - izjavio je dr. Ross Zafonte sa medicinskog sveučilišta u Pittsburgu.

Wallis ima potpunu amneziju kada su u pitanju posljednja dva desetljeća njegova života, a tijekom kojih je bio jedva pri svjesti. No, sjeća se svog života prije automobilske nesreće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek misli da je Ronald Reagan predsjednik." - izjavio je pacijentov otac Jerry, izjavivši kako je do nedavno njegov sin inzistirao na tomu da je još uvijek star 20 godina.

Istraživanje nad Wallisom vodili su stručnjak za dijagnostiku Henning Voss, te neurolog dr. Nicholas Schiff iz New Yorka.

Wallisu je bilo 19 godina kada je pretrpio tešku ozljedu mozga koja je izazvala kratku komu, iz koje se probudio, no ostao je u takovu stanju da je bio jedva svjestan svijeta oko sebe. Narednih 19 i nešto godina Wallisova komunikacija svodila se na povremena kimanja glavom i gunđanje.

"Živčana vlakna iz stanica bila su teško oštećena, no same stanice ostale su netaknute, za razliku od onih pacijentice Schiavo, čije su su moždane stanice zamrle." - objasnio je dr. James Bernat iz New Hampshirea, koji je također bio upoznat s istraživanjem.

Moždane stanice koje nisu zamrle mogu formirati nove veze. Primjerice, živci u nogama i rukama mogu narasti i do 2,5 centimetara u mjesec dana nakon što su oštećene. No, takvo što se događa puno rijeđe kada je riječ o moždanim stanicama.

Najnovije istraživanje pokazuje kako se Wallis možda nije "iznenadno" oporavio prije tri godine kada su mu se odjednom popravili i govor i pokreti, nego da je njegov oporavak, čini se, trajao čitavih 19 godina i nekoliko mjeseci, koliko se nalazio u stanju u kojemu nije u potpunosti bio pri svijesti.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara