Amerikanci: Bushova vlada preoptimistična o iračkom ratu

VEĆINA Amerikanaca smatra da je vlada predsjednika Busha preoptimistično govorila o ratu Iraku, pokazalo je u nedjelju istraživanje javnoga mišljenja časopisa TIME i CNN-a.

Na pitanje da li je američka vlada bila previše optimistična u onome što je rekla javnosti da će se dogoditi u ratu u Iraku 55 posto je odgovorilo da jeste, a 38 posto da nije.

Glede brzine odvijanja i završetka rata najveći broj Amerikanaca, njih 46 posto, vjeruje da će rat u Iraku potrajati 4 mjeseca do više od godine. Njih 32 posto drži da će biti kraći, od jednog do tri mjeseca.

Amerikanci su u anketi pokazali da potpora ratu ovisi o broju poginulih američkih vojnika i iračkih civila.

Rat bi podržalo 59 posto ispitanika, ako bi u njemu poginulo 500 američkih vojnika, njih 47 posto ako bi poginulo 1.000 američkih vojnika, a 50 posto ne bi podržalo rat ako bi to značilo smrt 5.000 američkih vojnika.

Slično bi 63 posto ispitanika podržalo rat u slučaju pogibije 500 iračkih civila, 50 posto ako bi poginulo 1.000 civila, a najveći dio 47 posto ne bi podržao rat u kojem bi poginulo 5.000 iračkih civila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod pitanja da li bi smatrali rat američkom pobjedom ako bi režim Saddama Husseina bio zbačen s vlasti, ali da Saddam ne bude uhvaćen ili ubijen 62 posto Amerikanaca je odgovorilo da ne bi, a 34 posto da bi.

Ispitanici u velikoj većini, 67 posto, imaju povoljno mišljenje o predsjedniku Georgeu W. Bushu, a o britanskom premijeru Tonyju Blairu još i više, 72 posto.

Većina Amerikanaca, njih 57 posto, ima nepovoljno mišljenje o francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu, dok 12 posto ima povoljno.

Među ispitanicima njih 51 posto smatra da američke snage ne bi trebale upotrijebiti nuklearno oružje čak i ako ih iračka vojska napadne kemijskim oružjem, dok 42 posto kaže da bi trebale.

Glede medija 62 posto drži da se mediji ponašaju odgovorno izvješćujući o ratu u Iraku dok 31 posto drži da se ponašaju neodgovorno.

Istraživanje javnoga mišljenja CNN/Time provedeno je telefonski 27. ožujka na 1.014 odraslih Amerikanaca. Dopuštena pogreška je +/-3,1 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara