Amerikanci će optužiti Juliana Assangea za špijunažu

Foto: AFP

JULIANU ASSANGEU, osnivaču WikiLeaksa, prijeti optužba za špijunažu na američkom sudu. Naime, u sklopu istrage protiv Bradleyja Manninga, vojnika Američke vojske kojeg se tereti da je Assangeu poslao diplomatske depeše objavljene na WikiLeaksu, isplivali su dokumenti iz kojih se može zaključiti da mu je Assange pomagao.

Amerikanci, prema napisima inozemnih medija, planiraju Assangea optužiti da je podučavao Manninga kako da dođe do povjerljivih informacija koje su objavljene na WikiLeaksu. Odvjetnici tvrde da posjeduju zapisnike chatova između Manninga i Assangea, iz kojih proizlazi da je Assange nagovorio Manninga na krađu podataka i pokazao mu kako da probije šifre i dobije pristup vojnoj mreži.

Sudu su, između ostalog, predočeni dokumenti iz kojih proizlazi da je Manning tražio od Assangea pomoć prilikom probijanja jedne šire. U zapisnik je uvršten i transkript chata u kojem Manning navodno govori Assangeu da "u njega polaže sve svoje nade". Assange je demantirao da je bio u bilo kakvom direktnom kontaktu s Manningom.

Odvjetnici osnivača WikiLeaksa vjeruju da će Amerikanci iskoristiti dokumentaciju koju su prezentirali Manningovi odvjetnici da Assangea optuže za špijunažu. "Imamo vrlo jasne indikacije da američke vlasti planiraju suditi Assangeu, a možda i drugim osobama povezanim s WikiLeaksom", kazao je jedan od Assangeovih odvjetnika za londonski Times.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara