Amerikanci će u svijetu širiti prava homoseksualaca i kažnjavati države koje ih krše

Foto: AFP

ADMINISTRACIJA Baracka Obame je u dokumentu objavila kako će se u inozemstvu boriti protiv diskriminacije nad homoseksualcima koristeći stranu pomoć i diplomaciju kako bi potaknuli reforme.

Američka državna tajnica Hillary Clinton je kazala diplomatima u Ženevi da prava homoseksualaca spadaju u ljudska prava. U dokumentu Obamine administracije naređuje se vladinim agencijama da uzmu u obzir prava homoseksualca kada odlučuju o pomoći stranim zemljama te kod odobravanja azila. Slične politike već postoje za jednakost spolova i etničko nasilje, piše BBC.

"Homoseksualci pripadaju svakom društvu u svijetu" 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne smije biti zločin to što je netko homoseksualac", kazala je Clinton u UN-u u Ženevi te dodala kako kulturna ili religijska tradicija neke države ne može biti isprika za diskriminaciju. Među diplomatima koji su je slušali bili su i oni u čijim državama je homoseksualnost još uvijek kazneno djelo. Mnogi veleposlanici su napustili dvoranu kada je Clinton završila sa govorom.

U službenom dokumentu Bijele kuće ne navode se kazne za države koje ne poštuju prava homoseksualaca. No, sada je dopušteno vladinim agencijama koje rade u inozemstvu da se konzultiraju sa međunarodnim organizacijama o diskriminaciji. "Homoseksualci se rađaju i pripadaju svakom društvu u svijetu", kazala je Clinton i dodala kako homoseksualnost nije zapadnjačka izmišljotina, već je to ljudska realnost.

Neki američki saveznici otvoreno krše prava homoseksualaca

Ovakva politika mogla bi pogoršati odnose sa nekim ključnim američkim saveznicima. U godišnjem izvještaju State Departmenta za 2011. godinu Saudijska Arabija je navedena kao država koja zlostavlja homoseksualce. Država zabranjuje otvoreno priznanje da je osoba homoseksualac. I Afganistan zabranjuje homoseksualne aktivnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara